La Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden) ha realitzat un inventari d'arbres que ha detectat 151 arbres i 14 arbredes en 35 poblacions que tenen un interès històric o científic i que insta a protegir. Dues de les poblacions, Cantallops i la Jonquera, ja han complert la petició. Es tracta d'arbres, molts d'ells centenaris, que s'espera que amb la protecció es garanteixi que no es tallin ni s'arrenquin totalment o parcialment.

La filera de 120 tamarius de formes irregulars i variades al passeig marítim de l'Escala o un pi al qual va fer un poema Enric Casasses; el plataner de Can Saguer de Maçanet de Cabrenys que podria tenir 170 anys i 20 metres d'alçada; el Baladre gran d'Es Poal a Cadaqués; un pi de 15 metres dins el menjador d'un restaurant a Portbou són alguns dels que s'enumeren en l'inventari elaborat; o l'Olivera de l'hotel de Peralada amb una edat de 1500 anys són alguns dels exemplars que s'espera protegir.

L'entitat ecologista especifica en l'inventari el nom de l'arbre, on es localitza amb les coordenades exactes i les seves característiques físiques. Referències de la seva història, singularitats o la bibliografia la completen.

El treball forma part del catàleg d'arbres singulars de la comarca que s'ha fet arribar a les administracions locals per tal que els declarin d'interès local. Des d'Iaeden remarquen que tenen valor monumental, històric o científic per les seves característiques o popularitat a la comarca. Si els ajuntametns els protegeixen, posa de manifest la institució, es garanteix que no se'ls danyi de cap manera, ni tallant-los ni arrancant-los. S'ha enviat les fixes informatives als ajuntaments animant-los a aprovar una moció de protecció dels arbres.