L'Ajuntament de Figueres estudiarà abaixar l'IBI el proper exercici «dins de les limitacions i els mitjans de què disposa» i facilitarà el seu pagament, a través d'un sistema de fraccionament en tres parts (50/25/25%) previst a les ordenances de l'any vinent. Ho farà arran de la regularització cadastral que l'Estat ha fet a la ciutat i que ha afectat unes 2.100 unitats urbanes.

Els afectats s'han unit a través d'una nova associació que defensarà els seus interessos i que es va constituir fa setmanes davant del que aleshores van anomenar «màquina recaptatòria sense ànima». L'equip de Govern (CiU i PSC) respon ara a les crítiques i recorda que es tracta d'un procés impulsat per la Gerència del Cadastre. Des de l'Ajuntament diuen que per aminorar el cop han disminuÏt el tipus de gravamen passant del 0,954% dels 2012 al 0,7945 actual i aprovat pel 2016. També reiteren que no s'han acollit a la possibilitat que oferia el Govern central d'incrementar en un 10% el Valor Cadastral dels immobles per a l'exercici de l'any vinent.

Segons les dades de les quals disposen, de les 32.300 unitats urbanes que hi ha a la ciutat, 30.200 no haurien experimentat cap mena de canvi i aproximadament unes 2.100 (un 6,5% del total d'immoble) han patit un increment del valor cadastral arran del procés de regularització engegat per l'Estat. L'associació, formada per un grup de veïns afectats per la situació, va anunciar que els imports que se'ls estan reclamant van des dels 1.000 euros fins als 10.000 i criticaven que la pressió fiscal municipal no ha parat d'incrementar-se.