Tres dels implicats (dos homes i una dona) en l'enfrontament policial al barri de Sant Joan de Figueres dimarts al vespre que la policia estava buscant es van entregar dimecres a la nit a la comissaria dels Mossos de la capital altempordanesa. Segons fonts del cos, el cap de Mossos de la ciutat va anar personalment a parlar amb la comunitat gitana. Estarien implicats en l'enfrontament que va congregar 300 persones i va deixar cinc agents ferits quan una patrulla de paisà intentava detenir un home que estava en crida i cerca al barri. Se'ls acusa dels delictes de lesions, atemptat contra agents de l'autoritat i trencament de condemna. El detingut va quedar ahir en llibertat amb càrrecs.

El desplegament policial es va desactivar tres quarts d'hora després que comencés l'incident, aturant la participació dels Antidisturbis abans que arribessin a Figueres. Malgrat això, la policia hauria identificat els implicats en els fets, que estarien relacionats amb les lesions que van patir alguns dels agents.

Com se sol fer en aquests casos, l'endemà al matí s'hi van personar i, segons sembla, el mateix inspector de la comissaria va arribar a parlar amb membres de la comunitat gitana per tal de facilitar la localització dels tres implicats, veïns del barri, que dimecres havien desaparegut del barri. La intervenció va permetre que hores després, ja a la nit, ells mateixos es presentessin voluntàriament a comissaria.

Els sindicats volen accions

Els fets han provocat que diferents sindicats dels Mossos hagin fet comunicats rebutjant les agressions rebudes i demanant mesures contundents per evitar situacions d'aquest tipus. Asseguraven que aquesta no és la primera vegada que això passa. De fet, a principis d'any s'hauria produït una situació similar. També el Sindicat Autònom de Policia (SAP)- UGT va denunciar la situació tot reclamant «tolerància zero» amb la violència i les agressions als policies i va avançar que el Gabinet Jurídic de la UGT es presentarà com a acusació particular per aconseguir, van dir, una sentència judicial que «apliqui la legislació vigent amb tota la contundència possible». Des del Govern, el regidor de Seguretat va dir que demanarien més mitjans a Interior. Al barri, en canvi, l'associació de veïns qualificava de desproporcionada l'actuació i asseguraven que la majoria de persones només s'hi van acostar per veure què passava, davant un fort desplegament policial.

Un fort desplegament

Els incidents es van produir dimarts al vespre quan una patrulla de paisà va localitzar un vell conegut de la policia, sobre qui pesava una ordre de recerca i detenció per entrar a presó. Aleshores i quan, segons diuen, intentaven detenir-lo va començar a cridar que se l'enduien per Nadal i van començar a sortir familiars, amics i coneguts, alguns dels quals haurien intentat treure'l del cotxe policial. En total, calculen que s'hi van arribar a congregar unes 300 persones i, davant de la situació, van demanar suport. Hi van anar fins a trenta dotacions de Mossos de diferents punts, efectius de la Guàrdia Urbana i també de la Guàrdia Civil.