La Jonquera es va col.lapsar ahir amb cues de fins a vint-i-un quilòmetres a l'autopista i quinze a la N-II fins al Pertús que van obligar a alguns conductors a fer més de tres hores d'espera per fer el trajecte de Figueres a la frontera. Els controls dels francesos al Boló a l'autopista on hi ha un únic carril i al Portús va fer que l'afluència massiva de compradors francesos acabés col.lapsen la sortida cap a França mentre d'entrada el trànsit era fluïd. La situació va impossibilitar prendre cap mesura perquè no es podia desviar el trànsit per cap carretera. Només a la Jonquera es va intentar que no quedés bloquejat el nucli.

Pels volts de les onze del matí es van començar a registrar les primeres cues importants d'entre cinc i set quilòmetres a l'autopista en sentit nord cap a França, segons informava el Servei Català de Trànsit. Des d'autopistes informaven que es devia a la circulació per un carril per creuar la frontera al Boló. També es feia molt díficil circular per la nacional. Des de l'alçada del gran Jonquera Outlet començaven les retencions.

Passades les tres de la tarda les xifres de retencions es van disparar cada mitja hora, als deu, divuit i fins als vint-i-un quilòmetre a les set de la tarda. Des de feia horeses feia pràcticament impossible circular amb fluïdesa per cap punt de la Jonquera. Molts conductors es van veure atrapats durant hores sense poder sortir i sense tenir informació. És el cas de Júlia Pastor que va sortir de Figueres a dos quarts de quatre de la tarda i aconseguia creuar la frontera passades les set.

La Policia Local de la Jonquera, segons va informar l'Ajuntament, controlava l'accés al nucli urbà. L'alcaldessa Sònia Martínez, constatava que "anem tallant puntualment perquè no es col.lapsi i hi hagi una via d'emergència de sortida però els deixem entrar perquè és important pel comerç que hi puguin accedir". L'alcaldessa posava de manifest que "avui cap mesura és efectiva" perquè no hi havia alternatives per desviar el trànsit. Si s'hagués desviat des de l'autopista haguessin hagut de passar per la N-II que també estava col.lapsada. Els Mossos controlaven, deia, "però no poden fer gaire res". Les cues de la nacional van ser durant tot el dia constants a la nacional al seu pas per la Jonquera fins al Pertús.

Durant la tarda la situació es va anar agreujant per als conductors. A mesura que els clients abandonaven les botigues, també plenes a vessar, les cues s'incrementaven.Segons Martínez, "és un dia que ja es preveia que hi hagi gent, però amb aquests dos mesos tant dolents tampoc esperavem això". Els controls establerts per França durant la cimera del canvi climàtic i que es van decidir allargar davant l'amenaça terrorista van genera un descens de compradors.

Accident a Bàscara

La N-II es va veure afectada també a partir de quarts de sis de la tarda en un altre punt, a Bàscara, per un accident en el que quatre persones van resultar ferides i evacuades a l'hospital de Figueres.