L´Ajuntament de Roses està intentant decidir si elimina de la Festa Major l´empaitada d´ànecs i els correbous sense haver de recórrer a la celebració d´un referèndum. El regidor de Festes, Francesc Giner (GdP), constata que si la resposta fos continuar-ho celebrant, això no acabaria amb les denúncies i protestes. Per això estan negociant tant amb els organitzadors com amb els grups que s´hi oposen.

Giner ha explicat que a finals d´aquest mes està prevista una trobada amb els diferents col·legis d´advocats que s´han posicionat i han fet accions en contra de les celebracions. Prèviament n´han estat parlant amb les dues entitats que organitzen, per una banda, l´empaitada d´ànecs i, per l´altra, el correbou. Giner ha explicat que creu que en el cas que s´acabés eliminant de la festa Major, les dues entitats podrien resignar-se.

El que té clar és que la celebració d´una consulta podria no resoldre el tema. Si sortís que no, quedaria aclarit, però en el cas que la majoria optés per considerar que són tradicions que s´han de mantenir, continuarien tenint grups pressionant contra la festa, diu Giner. Per això pensa que el millor seria portar una moció al ple. Per al regidor de Festes, per acabar la problemàtica s´hauria de votar a favor de suspendre qualsevol tipus d´acte que hi hagi animals. Tenint en compte que el seu grup (Gent del Poble), ERC i algun regidor de CiU sempre s´hi han manifestat en contra, hi ha possibilitats de guanyar-la. Encara no s´ha pres cap decisió, ni sobre la moció ni sobre qui la presentaria, si el govern (CiU, GdP) o únicament aquest darrer grup. Sempre s´han manifestat en contra i el pacte entre les dues formacions incloïa la celebració de la consulta. En el darrer any, però, la pressió dels opositors s´ha incrementat. A més, un incident durant la darrera Festa Major durant la qual una banyista que participava en l´empaitada d´ànecs va colpejar amb l´animal una persona que estava gravant va inundar les xarxes socials i mitjans de comunicació amb un ressò fins i tot internacional.