07 de gener de 2016
07.01.2016
ÚLTIMA HORA
El Suprem manté la inhabilitació de Torra

El vell port de l'Escala es transforma de nou

El nucli d'activitat pesquera d'on va néixer el poble, avui ocupat per terrasses i turistes, està sotmès a una reforma

07.01.2016 | 00:00

PESCA i TURISMEL'Escala té un dels innombrables indrets emblemàtics del litoral de la Costa Brava, retratats i narrats per artistes que en un segle han hagut de viure una transformació total per deixar pas a la irrupció dels milers de turistes i cotxes que els ocupen. La Platja dels pescadors és avui un centre d'activitat i reclam turístic on l'Ajuntament està intervenint de nou per millorar-ne la imatge i donar-li un revulsiu.

La platja de l'EscalaImatges històriques del segle passat, algunes de Josep EsquirolTuristes a la platja el 2009 amb alguna barca a peu de la sorra Foto d'aquest any amb un ciclista pujant el vial que dóna accés a la Punta, on s'eliminarà el mur de separació amb el mar.


La Platja o «platja de les barques» ha sofert en poc més de cinquanta anys una gran transformació forçada sobretot per la irrupció del turisme que va acabar obligant a traslladar l'activitat pesquera que s'hi portava a terme. Ara s'hi projecta una nova reforma que pretén donar més protagonisme al paisatge i eliminar-ne els vehicles. De moment s'ha començat la reforma des del carrer Enric Serra fins la Punta; però ja es planteja una segona fase fins al Port de'n Perris.
A les costes escalenques hi van desembarcar grecs i romans que es van establir a Empúries, el centre de l'activitat durant segles. El barri pescador de Sant Martí d'Empúries va acabar esdevenint l'Escala al segle XVI. El topònim de la població justament prové d'Scala (port natural per al refugi de barques). Aquí s'hi aplegaven desenes d'embarcacions de pesca amuntegades sobre la sorra i que els pescadors amb l'esquena feien arribar fins al mar. A tocar la platja s'hi ubicava l'Alfolí de la Sal que va suposar un revulsiu econòmic. A l'edifici s'hi feia la funció de duana. S'hi emmagatzemava la sal que descarregaven vaixells que transportaven el preuat producte.
Escriptors com Josep Pla o fotògrafs com Vernon Richards han freqüentat descrit i retratat aquest emblemàtic indret i la seva gent, que amb l'arribada del turisme als anys seixanta va començar a canviar. Entre les barques s'hi instal·laren els banyistes que, primer allotjats en cases de pescadors i més tard en hotels, poc a poc van anar guanyant terreny. Als anys vuitanta encara s'hi podien veure a la sorra algunes barques. Avui han desaparegut, com ho van fer abans caixes de peix, xarxes i pescadors. El port es va traslladar a la Clota i l'espai és ocupat principalment per establiments de retauració. L'Ajuntament creu la reforma que s'ha impulsat naturalitzadarà l'espai i ajudarà a una nova revitalització.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook