El Síndic de Greuges veu "intolerable" la permissivitat de les administracions amb el top manta perquè "només beneficia els entramats mafiosos que controlen la venda ambulant il·legal", i ha reclamat una "acció contundent" que comporti la sortida de la precarietat dels manters. L'informe, on s'inclou Roses entre altres poblacions catalanes, considera que a l'acció policial s'hi ha de sumar un pla paral·lel que garanteixi alternatives laborals o socials per als venedors afectats.

La investigació del defensor del ciutadà, que ha abraçat tot Catalunya i ha inclòs els casos concrets de Barcelona, Salou, Sitges, Roses i el Vendrell, critica amb duresa la "inactivitat de les administracions públiques per abordar aquest fenomen", que qualifica de "més pròxim als entramats mafiosos que a la pobresa dels més vulnerables".

El Síndic recomana "una acció curosa i decidida contra les organitzacions que importen i controlen les logístiques de distribució de productes falsificats" i una intervenció coordinada de l'Administració tributària i les forces de seguretat de la Generalitat i estatals.

Segons el Síndic, les principals víctimes del top manta són els venedors o manters i el fet que les autoritats "mirin cap a un altre costat" els perjudica més que els beneficia. Per això recomana abordar aquest fenomen "de manera integral i incloure mesures que suposin una alternativa legal i millorada a la feina que han de fer actualment per guanyar-se la vida".

Això significa, en el seu cas, "proporcionar-los allotjament, formació ocupacional i prendre mesures per regularitzar la situació administrativa d'aquells que ho requereixin". En el marc d'aquesta investigació, el Síndic ha decidit reunir avui les parts implicades per concretar i proposar al govern català "solucions factibles" perquè aquest les executi.

Han estat convidats a la reunió representants de les entitats socials i dels gremis de comerciants, els membres de diverses associacions afectades i alguns responsables de l'administració i de les entitats municipals. L'objectiu, segons el Síndic, és analitzar conjuntament sortides per a les persones que s'han vist en la necessitat de subsistir econòmicament amb aquesta pràctica il·legal. L'informe del Síndic és el resultat de l'actuació d'ofici que va obrir l'octubre del 2015 amb relació a la venda ambulant il·legal al carrer.

La investigació ja tenia el precedent d'una altra actuació oberta pocs mesos abans amb motiu de la mort d'un venedor del top manta a Salou durant una operació policial, incident que va situar la problemàtica al centre de l'interès mediàtic.

L'informe del Síndic destaca sobretot que cal distingir la situació dels venedors del top manta de la dels entramats mafiosos o xarxes de crim organitzat que els exploten i que promouen la falsificació i la importació il·legal dels productes que distribueixen els manters. L'informe ressalta que els venedors de top manta solen ser persones immigrants que intenten guanyar-se la vida venent els productes al carrer i que es troben en una situació social molt precària o directament d'exclusió total.

Rafael Ribó també planteja la necessitat de realitzar campanyes informatives i de sensibilització del consumidor sobre els seus drets i obligacions, així com sobre les repercussions negatives que suposa adquirir productes falsificats en el top manta.

L'informe també assenyala que el top manta comporta una ocupació irregular de l'espai públic, ja que no es disposa de la llicència municipal necessària per a l'ocupació temporal de la via pública.

La cadena d'il·legalitat implica que tampoc hi hagi recaptació de l'IVA ni de cap taxa o impost municipal, i des del punt de vista de la competència, "representa una competència deslleial respecte de les empreses i els comerços que operen d'acord amb la normativa".

Roses estudiarà l'informe

Roses és una de les poblacions on des de l'Ajuntament es treballa des de fa anys per intentar acabar amb la venda ambulant il·legal i des d'on es reclama un canvi a la llei que permeti dissuadir els qui la practiquen. Mentre no arriba, cada any porten a terme vigilància policial al llarg del passeig on es col·loquen els venedors a partir de mitja tarda. S'havia plantejat posar vigilància privada però, segons ha explicat l'alcaldessa, Montse Mindan, es va poder reforçar la plantilla de la policia local amb sis agents i es va preferir aquesta opció. Tot i les mesures, constata que els manters van tardar més a arribar però que durant l'agost hi ha hagut una important presència com altres anys. Mindan ha preferit no valorar l'informe del Síndic fins haver-lo llegit amb deteniment. Una altra població afectada pel top manta a la comarca és la Jonquera. Aquí una propera mesura serà col·locar càmeres de videovigilància al carrer per dissuadir-los.