L'Estat ha començat finalment els tràmits per enderrocar l'antiga depuradora de marisc davant de mar, a la carretera del Far. El ministeri de Medi Ambient té previst que es pugui retirar tota la instal·lació abans de final d'any. S'està treballant en el projecte d'enderroc que s'ha de licitar. La presència d'uralita entre els materials obligarà a portar a terme part del desmuntatge per part d'empreses especialitzades.

Els tres mil metres quadrats de construccions, actualment runa i ferralla, s'alliberaran en els propers mesos després de moltes reclamacions. El dilluns, responsables de Costes van signar la reversió de la depuradora a l'Administració de l'Estat, un pas previ que requereix el Reglament general de Costes abans de procedir a l'enderroc. El cap del servei provincial de Costes del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a Girona, Jordi Planella, i el responsable del servei de Costes de la Generalitat, Juan Francisco Barroso, van signar dilluns, amb l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el document.

Mindan ha constatat que això suposa començar a moure la maquinària per fer efectiva la retirada de les velles instal·lacions. L'enderroc no serà imminent perquè «hi ha tota la tramitació administrativa, la licitació, que anirà cap al juny i, tenint en compte que juliol i agost no es poden fer obres majors, ja ens n'anem cap a octubre o novembre, que seria un bon mes per fer l'enderroc».

Encara es desconeix en quin termini es podran executar els treballs. L'alcaldessa posa de manifest que ara ho estudiaran mentre redacten el projecte perquè, entre altres coses a tenir en compte, s'ha de fer un estudi específic sobre la uralita, un material contaminant. Fins que no coneguin la quantitat d'uralita que hi ha a les instal·lacions no sabran el termini d'execució, diu Mindan.

Mala imatge turística

L'Ajuntament està sastisfet que finalment es pugui retirar l'antiga depuradora, que donava molt mala imatge turística i que representava un perill per l'estat de degradació en què es troben les construccions. El govern va emetre un informe el mes de maig de 2015 per a la declaració formal de l'estat ruïnós de les antigues edificacions, mentre que el passat mes de novembre va sol·licitar personalment a l'Estat el seu enderroc, tal com va publicar Diari de Girona.

Les instal·lacions són una antiga depuradora de marisc de l'empresa Servimar, que havia obtingut una concessió per ocupar aquest espai en domini marítim-terrestre. Va sol·licitar renovar les instal·lacions i allargar la concessió però se li va denegar i el 2007 va presentar l'avantprojecte per traslladar-se al port. Tot i que amb entrebancs perquè inicialment se'ls va denegar aquesta possibilitat, actualment hi porta a terme activitat -també gestiona la planta de filetejat de la Confraria-, i està pendent de construir la nova planta amb la totalitat de serveis.