L´alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, considera inacceptable que no se´ls hagi informat de l´allargament dels controls a la frontera fins al maig i preveu pèrdues molt importants per a l´empresariat, no només a la Jonquera, sinó arreu de les comarques gironines. Espera reunir-se amb tots els comerciants per valorar les pèrdues i preveure mesures.

Martínez no considera lògic que «ho allarguin tres mesos més i, als municipis que ho patim, que ni se´ns comenti». L´alcaldessa ha manifestat que «trobo molt bé les mesures de seguretat però s´ha de contemplar com afecta això a nivell empresarial». A més, constata que «si en un moment donat es col·lapsa, evidentment és la Jonquera qui ho pateix, i ni se´ns ha comunicat ni se´ns té en compte». Posa de manifest que el Pertús és un coll d´ampolla i que no només hi ha controls fronterers sinó també policials.

Fins ara s´havia assistit a les reunions al centre de cooperació, però en aquesta ocasió n´han tingut coneixement per la informació apareguda ahir a Diari de Girona.

A banda del malestar per la manca d´informació, constata que suposarà un greu perjudici comercial. Fins ara els comerciants de la Jonquera s´han resignat perquè hi havia una data de finalització dels controls. Les previsions d´ara fins al mes de maig amb més controls fan témer un greu perjudici. Les pèrdues han estat fins ara al voltant d´un trenta per cent als negocis. L´alcaldessa adverteix que no només ho patirà la Jonquera. «El mes de novembre i desembre hem estat els que ho hem patit, però ens aproximem a Setmana Santa i això repercutirà a tot l´Empordà i a la província de Girona», diu Martínez. L´alcaldessa té previst mantenir una reunió amb els sectors comercials per veure «com pot afectar i quines mesures cal prendre».

A banda de l´allargament fins al maig, a l´estiu es preveuen més controls per l´Eurocopa.