Figueres ha denunciat 74 infraccions de l'ordenança de residus des de l'any passat quan es va iniciar una campanya contra l'incivisme i en aquest 2016. En la majoria dels casos es tracta d'abocaments de deixalles voluminoses fora dels contenidors però també per no fer reciclatge. L'Ajuntament va engegar fa mesos una campanya de sensibilització però també de controls habituals per acabar amb incívics. Els dispositius, que es fan amb un inspector ambiental, busquen determinar els autors dels abocaments que, en molts casos, estan relacionats amb establiments comercials. En la seva majoria es tracta d'infraccions lleus que poden anar dels 120 als 750 euros.

L'Ajuntament compta amb nou informadors ambientals però també amb inspectors ambientals, tècnics de medi ambient i agents de la Guàrdia Urbana que participen en els controls d'abocaments de deixalles a la via pública. Durant el 2015, la policia va aixecar 53 denúncies per infracció de l'ordenança.

D'aquestes, 38 van ser per abandonar residus fora dels contenidors i 15 més per no fer reciclatge. Durant aquest mes de gener i principi de febrer, ja se n'han posat 21 més, tres des les quals es van produir en només un vespre.

Segons explica l'inspector de Medi Ambient Jordi Sánchez, la seva tasca passa per fer acompanyament i ajudar a identificar els responsables dels actes incívics a través d'una inspecció ocular. «És la Guàrdia Urbana qui posa la denúncia però pentinem tots els barris, que ningú pensi que només es fa al centre i ho fem tant de dia com de nit. Evidentment, la franja més conflictiva és la de la nit», explica. Sánchez assegura que la seva feina és la d'assegurar-se de qui ha fet l'abocament.

«Que la gent estigui tranquil·la perquè quan iniciem l'expedient sancionador tenim la certesa de qui ho ha fet», afegeix. Un cop passat aquest tràmit, s'inicia l'expedient des de l'àrea de Medi Ambient que nomena un instructor, que és qui fa la proposta de sanció en base a la infracció comesa. El procediment acostuma a ser llarg i pel mig els presumptes infractors poden fer al·legacions. A més, explica, en la majoria de casos les infraccions solen ser de caràcter lleu per llençament de mobles o caixes.

Vocació «dissuasiva»

Tot i això, el preu de la multa pot variar en funció de la quantitat d'abocament o manca de reciclatge que es faci. En aquest sentit, explica que moltes de les sancions que s'imposen ronden els 120 euros i algunes arriben als 150 però que en alguns casos les lleus poden pujar fins als 750. Des de l'Ajuntament insisteixen que la voluntat és dissuasiva no recaptatòria i que es perseguiran els incívics.

De fet, asseguren que sovint els contenidors estan plens no per falta de capacitat sinó perquè se'n fa un mal ús per coses com ara no plegar correctament les caixes de cartró o per «no fer l'obligatòria separació de residus per fraccions (vidre, envasos i cartró)».