Més artistes que mai, més excel·lència i màxim nivell dels artistes. Aquestes són tres de les principals novetats del Festival Internacional del Circ-Elefant d´Or- Ciutat de Figueres que estrenarà dijous la seva cinquena edició i que ahir va oferir en exclusiva els assajos de quatre de les vint-i-quatre atraccions que durant cinc dies es podran veure a la capital altempordanesa.

Ja s´han venut 26.000 de les 30.000 entrades disponibles i més de 200 persones treballen per fer possible que el certamen aixequi demà el teló amb atraccions mai vistes en una pista europea. El ritme ahir era encara frenètic. Els operaris acabaven de posar-ho tot en ordre: llums, so, orquestra i uns artistes que aprofiten qualsevol moment i qualsevol racó per fer els darrers assajos. En total, s´han hagut de passar 5.300 metres de cablejat i s´hi han muntat més de 200 projectors que han de donar llum a les diferents actuacions.

Ahir, però, i de manera excepcional, els mitjans gràfics van poder convertir-se en espectadors privilegiats d´alguns dels espectacles que destaquen en aquesta nova edició. I és que, segons el seu director, Genís Matabosch, enguany hi ha un clar predomini de companyies asiàtiques (sobretot, provinents de Taiwan, Mongòlia, la Xina o Corea del Nord) així com una gran presència de números aeris (una quarta part del total) i de «troupes». Entre ells, ahir es va descobrir per primera vegada l´atracció del quartet de Mongòlia, Swan Lake, amb un espectacle de pura poesia en forma d´homenatge a El llac dels cignes. El duo 2-Zen-O, per la seva banda, presentarà l´espectacle que ells mateixos han creat de doble cercle aeri creuat. Una altra de les actuacions que es van poder veure va ser la de la Troupe Nomuna, els únics artistes que enguany ofereixen dues actuacions, i que van mostrar la del volteig acrobàtic. La Wuhan Acrobatic Troupe of China, per la seva banda, va posar sobre la pista fins a 17 professionals del circ, convertint la seva atracció d´icaris sobre bicicletes en el muntatge més nombrós de la història del festival figuerenc. El seu és un espectacle, «The Qin Warriors», que dóna vida als anomenats guerrers de terracota inspirant-se en un episodi bèl·lic de l´exèrcit de la dinastia Qin, on es representa tant la calma de l´espera de l´enemic com l´exaltació de la victòria amb els jocs de malabars amb els peus, en el quals els objectes són substituïts per persones.

Matabosch va recordar que l´«ona expansiva» del festival arriba aquest any a més llocs que mai. I és que, a banda del fet que han venut entrades a països com Mèxic, Xile o el Japó, també han ofert actuacions a més espais per fer arribar aquesta disciplina a tothom. Per això, han actuat a la presó del Puig de les Basses, a l´Asil Vilallonga, a la residència Els Arcs i al Bernat Jaume. Aquestes són algunes de les vint activitats paral·leles que aquesta edició ha programat més enllà dels espectacles que fins dilluns es podran veure.