La confraria de pescadors i l'Ajuntament de l'Escala han rubricat aquest dimecres un acord per impulsar un projecte pioner per afavorir la reproducció de la sèpia a la badia de Roses i garantir d´aquesta manera el futur de l'espècie. Els pescadors col·locaran branques i matolls per facilitar un lloc segur per reproduir-se i recolliran els ous que quedin enganxats a les xarxes i les durant en un viver que s'instal·larà al port. Posteriorment, es traslladaran a unes gàbies que faran d'incubadores a sis metres de profunditat fins al naixement de les noves espècies. Aquest projecte va més enllà de les postes controlades que s'havien fet fins ara a la zona del parc del Montgrí.

Aquest matí s´ha signat el conveni de col·laboració que dóna el tret de sortida al projecte. A banda de l'Ajuntament de l'Escala i la Confraria de Pescadors també s'hi ha afegit el Club Nàutic l´Escala i les empreses Orca Diving, Rycsa, Tònic disseny i Quercus Sapiens.

Segons aquest acord, els pescadors col·locaran ponedores (a base de branques de matolls) que facilitin a les sèpies llocs segurs de reproducció i, a més, recolliran els ous que accidentalment quedin enganxats a les seves arts per tal de portar-los en un viver que s´instal·larà al port. Aquest viver també complirà una funció pedagògica, de divulgació i de sensibilització. Fins ara, aquests ous es perdien però ara es vol garantir la seva supervivència.

El següent pas serà traslladar els ous a unes gàbies innovadores que actuaran com a incubadores a sis metres de profunditat a dins del mar fins a l´eclosió i el naixement de les noves sèpies. Aquest és un sistema pioner que suposa anar més enllà de les experiències pilot que s´havien fet fins ara amb zones de posta controlades a la zona del parc del Montgrí.

L´Ajuntament de l'Escala, a través de la regidoria de Medi Ambient, aportarà 6.460 euros, més de la meitat del cost global del projecte, que de moment tindrà una vigència de tres anys.

Tots els participants destaquen la importància de la idea de "retornar al mar i no només extreure". Segons el regidor de Medi Ambient de l'Escala, Àngel Rodríguez, el projecte té tres vessants. A nivell ambiental, "permetrà afavorir les condicions de reproducció de la sèpia; a nivell econòmic, afavorir la pesquera; i a nivell educatiu i de sensibilització de la població en la protecció del medi marí". És la primera actuació en l'àmbit marí d'aquesta regidoria.