24 de febrer de 2016
24.02.2016

L'Arxiu comarcal ingressa protocols històrics de 1915, entre ells, del pare de Dalí

24.02.2016 | 07:09

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà ha incorporat al seu fons tretze protocols notarials històrics de 1915. És l'activitat fedatària d'aquesta institució a les notaries de Figueres, Castelló d'Empúries i Sant Llorenç de la Muga. Entre els protocols n'hi ha del pare del pintor Dalí, Salvador Dalí i Cusí, un dels notaris que exercia a Figueres.
La directora de l'arxiu, Erika Serna, explica que contenen, per exemple, la compra d'un moí fariner amb salt d'aigua -el Salt de Vilert de Boadella-, a favor del banquer i director de la Hidroelèctrica de l'Empordà, Carles Cusí de Miquelet; la compra del local de la Societat Unió Jonquerenca, per 11.000 pessetes, a Tomàs Jordà; l'acta de subhasta de la construcció de clavagueres a Figueres, a favor de Joan Rodà Magí, per 26.630 pessetes; el testament del mestre de la renovació pedagògica Antoni Balmaña Ros, d'Espolla; i algunes interessants escriptures dels cadaquesencs Rahola, des de la ciutat argentina de Mendoza, i de Sebastià Escofet i Concepció Albert des de l'Havana. Per l'arxivera, «la documentació generada per la institució notarial al llarg dels segles constitueix avui una part fonamental del nostre patrimoni documental». Serna constata que des del segle XIII, la figura del notari, com a persona que autoritzava qualsevol contracte o document del contingut del qual donava fe, coneixerà un desenvolupament progressiu de la seva funció social». La seva intervenció es va fer corrent a l´hora de definir i establir les condicions que regien molts aspectes de la vida de relació entre les persones, remarca.
Els volums notarials custodiats per l'Arxiu sumen un total de 1.762, d'entre 1800 i 1915. Els anteriors estan dipositats a l'Arxiu Històric de Girona. El conjunt del districte de Figueres supera els 9.000 toms.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook