Roses podria tancar dilluns la polèmica sobre si s´han de celebrar o no les activitats de l´empaitada d´ànecs i el correbous de la Festa Major. Gent del Poble, soci de govern de CiU, presentarà una moció per renunciar als espectacles amb animals. Si prospera, s´acabaria l´enfrontament entre les entitats organitzadores i els animalistes.

La moció declara Roses com a «Vila respectuosa vers els animals i vol expressar aquesta voluntat mitjançant la renúncia expressa a continuar organitzant o col·laborant, directa o indirectament o per omissió, en el nostre municipi cap tipus de festa o activitat lúdica que utilitzi animals vius dins la seva execució». Necessita majoria perquè prosperi en un consistori amb disset regidors. Alguns dels vots ja estan gairebé assegurats. És el cas d´ERC i Gent del Poble i d´algun regidor de CiU, com Ana Jorquera, que cada any s´ha oposat a les activitats amb animals. Així, ja sumarien set regidors dels nou necessaris. Els convergents, però, donen llibertat de vot i serà una decisió personal de cada regidor.

El portaveu de Gent del Poble i regidor de Festes, Francesc Giner, ha explicat que se n´ha parlat amb totes les parts i amb tots els grups del consistori. El regidor admet que «la presentem per guanyar-la però pot haver-hi sorpreses».

La moció ha estat l´opció escollida finalment per intentar acabar amb la polèmica. Des de fa anys entitats animalistes s´hi oposen, tot i que l´empaitada d´ànecs centra l´atenció i les denúncies, perquè el correbou està regulat per llei. S´han arribat a presentar una quinzena de denúncies. A les entitats animalistes s´hi han sumat col·legis d´advocats. A la darrera Festa Major un participant va colpejar amb un ànec una persona que gravava i la imatge va tenir un ampli ressó que va incrementar la polèmica. Des de llavors s´han mantingut reunions per intentar arribar a algun acord però els animalistes volen que s´acabi amb l´activitat.

L´Ajuntament va descartar l´opció del referèndum pactat entre CiU i GdP perquè consideren que no resoldria el problema. La decisió es prendrà dilluns al ple.