«És el teu peu o la teva merda?» és el títol d'un cartell d'una campanya contra excrements de gossos de Pont de Molins i Bàscara, un intent d'aturar aquesta estesa problemàtica. A Figueres, els veïns de l'Horta Capallera han optat per col·locar dispensadors de bosses casolans, una mesura que també ha engegat l'Ajuntament de Navata. Són només alguns de les moltes iniciatives dels pobles per aturar la pràctica incívica.

Reduir els excrements de gossos en zones públiques és un dels maldecaps dels ajuntaments que genera més queixes de veïns. Els municipis fan campanyes i tenen ordenances que preveuen sancions però alguns amos de gossos semblen fer-ne cas omís. Als espais públics, fins i tot en parcs infantils, és habitual veure-hi excrements d'animals, els propietaris dels quals no han recollit.

«Els propietaris de gossos heu de tenir cura de recollir els excrements dels vostres animals, els carrers bruts perjudiquen a tothom, donen mala imatge al municipi i són un mal exemple per als més petits». És el text del cartell dissenyat per a Bàscara que també utilitza Pont de Molins. Però l'encapçalament «És el teu peu o la teva merda» acompanyat d'un peu a punt de trepitjar-ne una en una imatge, és el més impactant. Bàscara va ser el primer a penjar-ne i el va seguir Pont de Molins. L'alcalde, Josep Fuentes, admet que estava cansat de fer advertiments que fins ara no han servit per a res. No només tenen problemes amb excrements, sinó també amb gossos deslligats. Van optar aquest mes per fer la campanya massiva de cartells. Dos a cada fanal del poble, 150 cartells. I segons Fuentes, de moment la mesura ha funcionat però afegeix escèptic: «A veure quan dura».

A Figueres, l'associació de veïns d'Horta Capallera ha decidit actuar pel seu compte i, de moment han intal·lat dos dispensadors fets amb ampolles i bosses pròpies davant de la seu de l'entitat. El seu president, Francisco Paneque, diu que la mesura es va iniciar divendres i que des d'aleshores han notat una millora. Per això, n'aniran col·locant més a tot el barri i al Parc de les Aigües, una autèntica «mina». «La gent està col·laborant repostant bosses i això és positiu», diu.

Navata és un altre dels pobles que ha col.locat, en aquest cas l'Ajuntament, dispensadors de bosses, mesura que algunes poblacions van suprimir, perquè se'n feia un mal ús.