L´empaitada d'ànecs i els correbous desapareixeran de les festes de Roses. El consistori ha aprovat la renúncia a celebrar activitats festives amb animals en una històrica votació. Després d'un empat a vuit (faltava un dels 17 regidors), l´edil Carles Pàramo ha canviat el vot en contra per l'abstenció. Ho ha fet per «responsabilitat» i no deixar-ho només en mans de l'alcaldessa, Montse Mindan, però ha assegurat que havien votat coaccionats per les campanyes en contra. La moció declara Roses com a vila respectuosa vers els animals i renuncia a continuar organitzant o col·laborant en cap festa o activitat lúdica que utilitzi animals vius dins la seva execució. La impulsava Gent del Poble, tot i voler deixar clar que a Roses ni es maltracta ni es tortura cap animal.

A la moció es posa de manifest que les dues festes són «extremadament polèmiques» perquè es pressuposa que hi ha un «abús envers els animals» i perquè hi ha un rebuig de «molt bona part de la societat» que «no accepta la utilització d´animals per a una finalitat d´entreneniment o diversió». PSC, C's, Unió i PP hi han votat en contra. A CiU es va donar llibertat de vot i els regidors José Manuel Fernández, Marc Danés i Pàramo han votat en contra, mentre Ana Jorquera i l'alcaldessa a favor. Amb Gent de Poble, impulsors de la moció a través de la qual es restringirà la festa amb animals, i ERC han sumat vuit vots, de manera que s'ha arribat a un empat.

Ha estat llavors quan Pàramo ha canviat el vot permetent que prosperés la moció, però deixant clar que no ho feia de cor, sinó coaccionat. Ha assegurat que no volia deixar sola Mindan, però que no votava en llibertat. L'alcaldessa també ha manifestat que «he votat a contracor, sempre he votat a favor de les festes tradicionals, lamento que no s´hagi pogut arribar a un acord». La posició dels contraris als ànecs, per als dos regidors, ha estat coaccionar la decisió del consistori, que ha volgut tancar la polèmica per no danyar més la imatge de Roses. ERC ha votat a favor de la moció, tot i que la regidora Vero Medina ha remarcat que el més idoni hauria estat una consulta. Unió també apostava per la consulta i ha donat el vot negatiu. El PSC i C's han votat clarament en contra, mentre el PSC defensava no posar-ho tot al mateix sac i permetre les activitats on es garanteixen les condicions dels animals.

La necessitat de prendre una decisió sobre l´empaitada d´ànecs es va evidenciar l´estiu passat per la pressió de les associacions animalistes. Tot i que al correbou hi va haver protestes, la més polèmica va ser l´empaitada. L´activitat que té lloc durant la Festa Major, a l´agost, va estar marcada sobretot per l´aparició d´un vídeo en què una participant colpejava un activista amb un ànec. El vídeo va traspassar les fronteres.

CiU i Gent del Poble havien pactat que es faria un referèndum. La pressió dels contraris, als quals s´han sumat col·legis d´advocats i les múltiples denúncies ha portat GdP a presentar la moció i descartar la consulta perquè entenen que no hagués resolt la situació si el poble hagués decidit que continués la festa.

El primer document que en parla és de fa 97 anys. De moment es deixa de celebrar, però els organitzadors ja han advertit, tal com va publicar Diari de Girona, que els governs canvien i es pot tornar a provar més endavant. Ahir al ple va comptar amb la presència de persones a favor de les activitats i vinculades a l'organització de les dues festes.