L'Ajuntament de Figueres ha iniciat una campanya d'ajut i assessorament a les comunitats de propietaris per tal d'evitar ocupacions il·legals, una de les principals problemàtiques que des fa temps pateix la ciutat. Per això, s'ha editat un díptic informatiu que es repartirà per tota la ciutat i l'Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Guàrdia Urbana atendrà presidents de comunitats, administradors o veïns per explicar-los com afrontar aquestes situacions. Amb tot, el Govern recomana el blindatge de comptadors, posar càmeres de videovigilància, alarmes d'intrusió i tapiar quan detectin perill d'ocupació en pisos buits. I és que segons va explicar el regidor de Seguretat, Pere Casellas, han detectat que en molts casos primer rebenten el pany i al cap d'uns dies hi accedeixen com a pràctica social.

Casellas va recordar ahir en roda de premsa que fa mesos que el Govern manté un intens pols per eradicar aquesta problemàtica. Des del passat mes de maig, s'han desocupat uns 70 pisos a través de talls al subministrament, tot i que la xifra s'eleva fins als 90 si s'hi afegeixen els de l'ocupació massiva del bloc del carrer Mandri. «Seguim treballant en aquesta línia. Ahir mateix vam frustrar una altra ocupació a la Marca de l'Ham però ja podem dir que Figueres ha deixat de ser un pol d'atracció per venir a ocupar», va dir el regidor tot recordant que en aquests moments no els consta cap situació d'aquest tipus. Malgrat això, va diferenciar entres les problemàtiques i les ocupacions «cíviques» i per «necessitat» en les quals ningú denuncia perquè no provoquen problemes. «D'aquestes en tenim una vintena i ningú vol denunciar-ho perquè no generen conflictes», va dir.

Sigui com sigui, l'Ajuntament vol evitar que aquestes situacions se segueixin produint i per això vol que els propietaris siguin conscients de la importància d'actuar a temps per evitar-ho abans que la situació s'enquisti. Així s'explica als fulls informatius que es repartiran, on es recorden les normes de civisme i les mesures per prevenir ocupacions. Segons diuen, les mesures més eficaces passen pel blindatge de comptadors, així com sensors d'intrusió, càmeres que permeti identificar els inquilins i, en el cas dels propietaris d'edificis buits, alarmes d'intrusió que estan connectades a una central per alertar la policia.

El regidor va explicar també que han detectat casos en què els ocupes es lucren amb l'actuació rebentant portes de pisos per després rellogar-los. «Estem darrere d'aquestes situacions i aviat hi haurà novetats», va afirmar. Segons va dir, en aquests casos els ocupes trenquen el pany i deixen passar uns dies fins que hi entren. Casellas diu que per això és important actuar-hi i anima als veïns a avisar la policia per tal que els doni suport mentre tapien l'entrada del pis. «Si els pisos són de banc que no hi fan res, no fem res mal fet i si cal el que està tapiat es pot tirar a terra altre cop però ja s'haurà evitat la situació», va insistir.

Pel què fa al Mandri, va dir que les cinc persones que tenien contracte amb l'anterior llogater seran reubicades en les properes ?setmanes per part del Banc de ?Sabadell.