El?Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha declarat Bé Cultural d'Intrès Local (BCIL) el bari Boia de Cadaqués. L'establiment és a primera línia marítimo-terrestre i la protecció li dóna garanties depoder continuar on és. A més reconeix que es tracta d'una part del patrimoni cadequesenc. L'històric establiment enguany ha complert cinquanta anys. Ha estat i és unlloc de trobada i tertúlia per on han passat personatges il·lustres com Salvador Dalí, Josep Pla, Kirk Douglas o Gabriel García Márquez. Avui Manel Vehí el regenta com el Boia nit, amb còctels d'autor que li han donat renom internacional.

La petició la va impulsar el propietari del local el novembre de 2014. Posteriorment l'Ajuntament la va aprovar per unanimitat i ho va trametre al Consell Comarcal perquè fos estudiat l'expedient i espassés a protegir l'establiment.

L'octubre de l'any passat Cultura del Consell va emetre informe favorable després de valorar la memòria històrica i arquitectònica presentada. En tractar-se d'una població de menys de cinc mil habitants, la declaració de BCIl és competència del consell.

A partir d'ara l'edifici queda protegit malgrat trobar-se, com altres del voltant, dins la zona marítimo-terrestre.

L'establiment està situat al passeig. Nascut el 1946 ha vist passar els primers turistes i alhora tots els artistes que Cadaqués ha atret als llarg dels anys. Situat en un lloc privilegiat amb vistes al mar és punt de trobada habitual. El 2015 l'establiment va celebar el seu 69è aniversari. Quatre generacions han gestionat l'establiment. Avui s'ha renovat i destaca pels originals cotels de Manel Vehí, format amb alguns dels millors cuiners del món. La família ha traspassat les fronteres de Cadaqués i Manel Vehí recentment ha obert un establiment a Barcelona. Pels locals continuen passant personalitats de diferents mons.

Hi ha altres negocis a la zona també amb molts anys d'història que s'havia plantejat que demanessin també la protecció. Segons ha informat el Consell Comarcal, de moment ningú els ha fet arribar cap altra sol·licitud.