Salvem l'Empordà de Purins, la nova plataforma recentment constituïda, intenta sumar el suport dels vint-i-quatre pobles amb projectes sobre la taula per a la construcció de granges de porc perquè junts es faci un front comú per demanar a la Generalitat una moratòria fins que es reguli adequadament. Mentrestant continuen treballant per tal de donar a conèixer i anar donant forma a la plataforma comarcal que ha de treballar en aquest sentit.

Des de l'entitat, Bàrbara Shmitt ha explicat que s'està fent arribar la informació a aquestes poblacions amb l'objectiu que se sumin perquè tenen projectes pendents i perquè estan afectats per la problemàtica dels nitrats. «Salvem l'Empordà de purins. Per una comarca amb aigua neta i saludable» és el títol d'unes octavetes que es reparteixen amb els objectius del moviment sorgit a Palau de Santa Eulàlia arran de la tramitació d'una granja que ja disposa de part dels permisos i que via judicial s'ha instat l'Ajuntament a no posar traves als promotors.

El censos de l'Alt Empordà posen de manifest que la comarca té una càrrega ramadera del sector porcí important. El 2002 hi havia 300.000 caps de porcí i l'any passat ja eren 375.000. «La utilització en excés d'aquests purins genera infiltracions al subsòl que provoquen problemes de contaminació greu per nitrats a les reserves d'aigua». Per això consideren que la Generalitat hauria de planificar bé el sector que continua tenint la comarca al punt de mira.

Hi ha tramitacions de noves granges a 24 poblacions amb més de 78.000 caps de porcí, diuen. A més, hi ha altres tramitacions de macrogranges d'aviram «amb forta càrrega nitrogenada».

Davant d'aquesta situació, la Plataforma Salvem l'Empordà de Purins demana a la Generalitat que «reguli de manera coherent el sector per aconseguir una bona qualitat de l'aigua, com a recurs valuós d'interès públic, i també pel bé del sector primera» que l'estan deixant en mans de grans grups multinacionals.

L'entitat ja ha celebrat dues reunions a Santa Eulàlia amb l'objectiu d'anar donant forma a la plataforma i implicant més sectors. S'espera sumar les 24 poblacions amb projectes sobre la taula i altres sectors.

El manifest al qual volen sumar suports té tres punts clau. En primer lloc que es faci un control estricte de la repartició de les dejeccions en els camps. Que s'aposti i s'inverteixi en noves tecnologies que permetin un modern tractament de residus ramaders i en tercer lloc i com a objectiu principal, «una moratòria immediata de noves obertures i ampliacions de granges» fins que «el problema acumulat durant molts anys de mala gestió i negligència de la Generalitat no estigui resolt».

El moviment va sortir per intentar frenar una granja a Palau. A la primera reunió de Salvem hi assistiren els promotors, una família que defensa que han complert fins ara amb el que la llei demana. Tot i això per veïns i Salvem això és insuficient per garantir que no ajudarà a la contaminació dels aqüífers contaminats per nitrats.