Pescadors i científics han començat a instal.lar avui a l'Escala el quilòmetre de ponedores de sèpia posant branques de llentiscle sota l'aigua. Se situen davant el litoral d'Empúries. El mes vinent es col·locaran els ous recuperats de les xarxes pels pescadors, un miler en tres dies, a les gàbies incubadora.

Els impulsors d'aquest projecte pioner i referent europeu, el tècnic de pesca Isaac Moya i el biòleg Boris Weitzmann, juntament amb els pescadors de l'Escala, han recollit aquesta setmana les branques necessàries per cobrir els 1.000 metres de cap que esdevindran ponedores per a les sèpies i aquest matí s'han dipositat a cinc metres de profunditat.

L'estudi científic realitzat pel parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, va concloure que les branques de llentiscles són les preferides de les sèpies per amarrar-hi els ous, mentre els calamars preferiexen el pi.

En els propers dies, es repetirà el procés de l'Escala a l'Estartit, amb l'ajuda de la Confraria i del Parc Natural del Montgrí. De la mateixa manera, s'està estudiant la possibilitat d'ampliar-lo a la població de Roses. Amb la cooperació de mariners i pescadors, s'aconseguirà que es respectin aquests vivers, afavorint la reproducció de sèpies, pops i calamars.

El projecte «Retornar al Mar si volem rebre del mar» pretén millorar la població de sèpia, i alhora ajudar a l'economia dels pescadors i sensiblitzar la població de la situació actual dels cefalòpdes i dels remeis que es proposen per donar resposta a les conseqüències de la seva sobreexplotació i de la pèrdua d'hàbitats.

L'Ajuntament de l'Escala ha finançat la meitat del cost del projecte en el que també s'han implicat empreses privades. Els impulsors són el tècnic de pesca Isaac Moya i el biòleg Boris Weitzmann, juntament amb els pescadors de l'Escala.

El regidor de Medi Ambient, Àngel Rodríguez, destaca les múltiples vessants que abarca el projecte Sèpia, «que van des de l'interès de conservació de l'espècie a afavorir el sector pesquer, passant per un altre aspecte de gran importància per a nosaltres com és la divulgació i la conscienciació».