CiU, Plataforma i Udem han expulsat del govern de Castelló d'Empúries els dos regidors del PP, Julià Genovés i Nicola Bruzzese. L'acaldessa, Assumpció Brossa, que ahir va signar el decret que els cessa dels seus càrrecs ho justifica perquè des de fa mesos hi ha divergències que han estat impossibles de reconduir i que han portat a una pèrdua de confiança. Per la seva banda, els populars asseguren que fa setmanes que estan disposats a abandonar per manca de diàleg. El govern quedarà en minoria, amb set dels disset regidors. Es buscaran acords puntuals i no es tanquen la porta a acostar-se a altres formacions.

L'alcaldessa ha explicat que des de fa mesos que hi ha enfrontaments per diversos temes de diferents àrees. En una compareixença ahir amb part dels membres del govern, va rebre el suport dels altres socis. El regidor de Plataforma, José Gallegó, constava que «ha falta entesa i aquestes són les conseqüències», mentre el regidor d'Udem, Xavier Martínez, posava de manifest que els set actuals han setat «com una pinya» i mantenen sitonina. No en canvi, amb els populars, que «xoquen amb la nostra forma d'actuar i forma de ser» amb mesos de «tibantors» per falta de consens.

L'únic cas concret que apunten com a detonant ha estat un complement de sou de 450 euros a la cap del Departament de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació i cap del Departament de Promoció Turística de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, Alícia Fuentes. El PP el defensa i l'alcaldessa, en canvi, diu que no hi estan d'acord fins que s'acabi la valoració dels llocs de treball en marxa. Ara bé, l'increment es va aprovar per junta de govern -amb el vot en contra d'un regidor convergent- i uns dies més tard es va revocar la decisió. El regidor del PP Julià Genovés constata la mala relació amb els socis de govern a qui havia posat el seu càrrec a disposició en dues ocasions, assegura. Genovés ha explicat que fa setmanes que estan disposats a abandonar. «Hi ha matrimonis impossibles», ha dit. Els populars, que esperen donar més detalls dels motius del trencament, han apuntat la manca de diàleg i la creació de l'ens municpal de turisme com alguns dels temes que han desgastat les relacions.

L'equip de govern queda ara amb quatre representants de CiU al capdavant, dos edils de Plataforma Cívica i un d'UDEM. Brossa ha explicat que governaran en minoria i es buscaran acords abans d'aprovar els temes importants. «De moment continuarem en minoria», ha dit Brossa, «però no es descarta possibles acostaments amb altres partits».

Representants d'ERC, i els regidors d'Entesa, "scar Sánchez, i del PSC, Jaume Moret, van ser presents ahir a la compareixença dels membres del govern a la sala de plens municipal. Cap se sorprenia de les males relacions. ERC estava previst que es reunís ahir al vespre per valorar els canvis. El president local, Ramon Piris, deia que «era un pacte molt aprofitat i hi havia molts interessos particulars» i apuntava pel futur que «crec que han de ser ells els que moguin fitxa, i nosasltres esperarem a veure quin és el plantejament».

Per part del PSC, el regidor també creia que han de moure's els socis de govern i obrir-se a les formacions per poder tirar endavant el municipi. El que té clar que no podran entrar al govern és Entesa. Sánchez posa de manifest que ERC ja va fer un pacte amb Entesa després de les eleccions municipals per fer un govern en minoria, una posició que va ser molt criticada per CiU i ara es troben en la situació que ells van criticar. El seu grup veu impossible una entesa per formar govern.

Renúncia de la treballadora

L'assumpte del sou de la treballadora no només ha estat el detonant del trencament, sinó també de la renúncia de la tècnica dels càrrecs que ocupava. Tornarà a fer les tasques de tècnica d'habitatge, la plaça que té des del 2009. L'alcaldessa sosté que ja disposen d'una tècnica de Turisme que es farà càrrec de dirigir aquestes àrees. Fuentes s'ha acomiadat manifestant que no pot assumir més mesos la direcció dels dos departaments sense percebre cap mena de contraprestació econòmica que compensi l'increment de responsabilitat i dedicació.