Abans que comencés el ple -que ho va fer amb mitja hora de retard-, l'alcaldessa va llegir una declaració institucional consensuada amb els 21 regidors del consistori. Al document es demana, aprofitant la propera reunió que se celebrarà dimarts vinent, més implicació i col·laboració activa de les Conselleries d'Interior, Benestar Social, Justícia, Territori i Educació per a fer front a la problemàtica al barri de Sant Joan. L'escrit és fruit de la Junta Extraordinària de portaveus convocada la setmana passada i recull que tots els grups són «conscients que no es tracta d'uns fets aïllats, sinó fruit de la creixent activitat delictiva que porten a terme en aquesta zona uns determinats grups que posen en perill els propis veïns del barri i de la resta de la ciutat». Afegeixen que «més enllà de totes les iniciatives urbanístiques, pedagògiques i d'acció social cal també més fermesa en matèria de seguretat» i que els problemes ultrapassen les competències municipals. Per això, diuen, «cal una intervenció integral i transversal de totes les forces de seguretat en col·aboració amb les autoritats judicials i els màxims òrgans d'acció social i educativa del país».

L'equip de Govern de Figueres (CiU i PSC) va aprovar definitivament ahir el projecte d'obres per a adequar part del polèmic local del carrer Sant Pau per a ubicar-hi les oficines de Serveis Socials. Ho van fer amb el vot afirmatiu del regidor de Compromís d'Esquerres de Figueres, Xavi Monfort, que sempre s'havia mostrat contrari al procés i que ahir va aixecar el dit per sorpresa de molts edils. La resta de grups de l'oposició (ERC, CUP, C's i PP) s'hi va tornar a mostrar diametralment en contra. D'altra banda, també es va aprovar el càrrec de Directora de Seguretat de nou amb crítiques de l'oposició i, en aquest cas, l'abstenció de Monfort.

L'alcaldessa,?Marta Felip, va recordar en el moment de la votació que els Serveis Socials es troben en unes condicions deplorables tot i que l'oposició va reclamar no barrejar debats. Sigui com sigui, l'alcaldessa va reivindicar de nou el «bon negoci» de la compra del local per a fer-hi aquestes dependències així com un Centre de Distribució d'Aliments. La resta de grups van recordar que sempre han vist aquest afer com un «mal negoci» i la CUP, fins i tot, va fer referències a Compromís demanant que «tothom fós conseqüent». Felip va acusar-los del «no pel no» i de no fer propostes, un extrem que tant el PP com ERC van refusar. Sigui com sigui, Monfort va donar-hi suport i aquesta vegada ho va fer sense explicació de vot. El ple d'ahir també va abordar les renúncies de les regidores Montse Boher (CUP) i Mar Casas (CDC), que va llegir un emotiu discurs.