El projecte del futur Museu del Circ de Figueres continua endavant tot i que, de moment, no hi ha data ni finançament concretat. El seu promotor i director del Festival Internacional, Genís Matabosch, ha elaborat un estudi arquitectònic previ sobre el seu emplaçament a la Casa Nouvilas així com un primer informe de viabilitat sobre aquest espai. A banda d'això, la comissió mixta integrada per l'Ajuntament i la Circus Arts Foundation ja s'ha reunit en tres ocasions, l'última el passat 13 d'abril, on també van participar diversos portaveus de l'oposició. En elles, s'ha parlat de les possibilitats urbanístiques i de la redacció del projecte «Figueres 2018-Capital mundial del Circ», amb l'objectiu d'aconseguir la consideració d'esdeveniment d'excepcional interès públic. D'altra banda, s'haurien produït trobades amb el Consell Comarcal, la Diputació i la Conselleria de Cultura, entre d'altres, per buscar suports. «Totes han estat molt positives», diu Matabosch. Paral·lelament, el sector comercial impulsa una campanya de suport i ja han recollit dues mil signatures.

L'alcaldessa, Marta Felip, va anunciar el passat mes de març quan va finalitzar la cinquena edició del Festival que s'estava estudiant aquesta i una altra ubicació, la de la plaça de Braus. Amb els mesos, però, sembla que la primera opció és la que va guanyant més pes. Almenys en això està treballant la Fundació. Segons ha explicat Matabosch, la previsió és que les reunions es vagin intensificant fent-ne una al mes. «De moment, bàsicament s'ha tractat la viabilitat urbanística del projecte tenint en compte els diferents emplaçaments i la redacció del projecte per convertir Figueres en capital mundial del circ el 2018». Explica, paral·lelament, que des de l'àrea d'Urbanisme s'haurien redactat informes amb els «pros i contres» de cada opció i Circus Arts Foundations ha fet el seu -tal i com es pot veure a la imatge de l'esquerra- sobre aquest emplaçament.

El primer document té en compte la instal·lació d'una carpa fixa a la zona dels jardins interiors de l'edifici amb capacitat per a 400 persones. També la construcció de dues noves plantes soterrànies sota aquesta carpa amb espai per a exposicions temporals i zona de camerino per als artistes. Al document també es preveu aixecar dues altres plantes noves darrere la façana històrica. «La intenció és guanyar superfícies per als diferents usos del Museu (reserves, camerins, sales d'exposicions, espais públic...) però sempre essent respectuosos amb la conservació de l'edifici», diu Matabosch. I és que el projecte té en compte diverses sales d'exposicions, una taquilla, un guardaroba, auditori, un taller pedagògic, una sala per exposar una gran maqueta de circ, una terrassa i espai per a oficines.

Comerç Figueres, a favor

El plànol que reproduïm forma part del díptic que impulsa l'associació Comerç Figueres per recollir suports per tirar-ho endavant i que els han cedit des de la Fundació. Consideren que seria un nou focus d'atracció al cor de Figueres. Per això, no només informen sobre el projecte sinó que recullen signatures a les botigues i a través de la plataforma Change.org. Matabosch diu que en poques setmanes ja n'han aconseguit gairebé dues mil.

«A les portes de la 6a edició del Festival, la darrera contemplada dins del conveni actual, sembla que existeix un consens polític i ciutadà prou ampli com per titar endavant amb força el projecte i, en aquest sentit, s'hi està treballant amb rigor, realisme, sense fre i ?seient amb els diferents actors del projecte», insisteix el director del Festival. Malgrat això, encara falten molts serrells per tancar -entre els quals hi ha el finançament- perquè el Museu sigui una realitat.