L'Oficina d'Antifrau de la Generalitat ha iniciat la fase d'investigació de les obres d'adequació i millora del nucli urbà de Vilajuïga, executades durant els anys 2014 i 2015 amb un cost de 590.000 euros. El grup Assamblea per Vilajuïga va denunciar que hi havia greus irregularitats. Asseguren que no compleixen la llei en molts aspectes i, d'altra banda, no s'han ajustat al projecte sense executar la totalitat de l'obra.

Des de l'oficina de la Generalitat, un ens independent que vetlla per prevenir i investigar irregularitats per part de l'administració, s'ha començat l'estudi per esbrinar si els fets denunciats es poden considerar com a lesius per l'interès general.

L'ApV, tal com havia denunciat prèviament en un acte públic, tal com va publicar Diari de GIrona, considera que en totes les fases del projecte s'ha vulnerat la legislació en matèria d'accessibilitat i d'eliminació de barreres arquitectòniques, a més a més del reglament de baixa tensió. Expliquen que s'han instal.lat caixes de formigó damunt les voreres que impedeixen en alguns llocs completament el pas de persones amb cadires de rodes, cotxets o elements com carros de la compra.

També adverteixen que incompleixen el projecte aprovat pel que fa al mobilicari urbà i els materials emprats. Per exemple, l'empresa constructora, Rubau Tarrés, no va instal.lar les papereres ni pilones contemplades al projecte que el portaveu del grup, Tavi Llorente, denuncia que «el poble ha hagut de pagar dues vegades». A més, els treballs estan inacabats «amb tubs que surten de les voreres i parts sense acabar de pavimentar».

Des d'ApV, posen de manifest que el tècnic municipal i l'equip de govern de l'Ajuntament durant l'anterior mandat, encapçalat per Pere Trias (ERC), «van donar-hi conformitat de forma totalment injustificable lesionant greument l'interès general del poble» Els tècnics municipals han certificat el final d'obra, donant per fet que estan acabades i el projecte està executat correctament.«La repercussió social de tot aquest desgavell és molt important», asseguren.

Les obres es van executar a finals del darrer mandat. L'actual govern (ERC-Junts per Vilajuïga) per poder fer front al pagament va decidir doblar l'IBI durant aquest any. L'oposició considera que s'havia d'haver exigit que s'acabessin les obres en condicions i complint la normativa vigent.