L'Ajuntament de Bàscara té sobre la taula la venda de l'edifici consistorial com una de les poques mesures que pemetrien eixugar el deute de 325% actual, que pujarà al 474% a principi del 2017. Una auditoria del 2005 al 2014 ha constatat un forat econòmic «monstruós» i «impossible d'assumir» que tardarien dècades a eixugar. A més, l'actual govern (ERC) diu haver trobat factures «falses» i «irregularitats» comptables i urbanístiques dels darrers deu anys durant governs del convergent Lluís Lloret (1983-2015) que han denunciat al síndic de Comptes i a l'Oficina Antifrau perquè acabi a fiscalia. Tenen sospites que l'exalcalde i ara regidor a l'oposició i el número dos cobraven «amb sobres en negre».

Tot just posar els peus a l'Ajuntament el nou govern va obrir calaixos i es va trobar 800.000 euros en factures a proveïdors pendents de pagar. Formen part dels 3.092.695 euros del deute actual. L'alcalde, Narcís Saurina, explica que 1,5 milions es deuen a l'Estat pel pla de proveïdors i «la resta és a proveïdors de tota mena, des d'un que ens va vendre un parc infantil, al lampista del poble». Les factures més antigues són de 2009.

Les xifres figuren a l'auditoria que fiscalitza fins al 2014 xifrant el deute en 2,38 milions als quals se sumen els 800.000 euros en factures trobades en caixes a l'Ajuntament i que van ser emeses entre gener i maig de 2015. A banda del que deuen, han fet una projecció del que passarà. A gener de l'any vinent s'enfilaria al 474%, fins als 3,7 milions, als quals s'hauria de sumar el pressupot de 800.000 euros per a l'any vinent. I existeixen situacions de risc com la possibilitat que algun judici pendent contra l'exalcalde doni la raó al demandant enfilant el deute al 1700%. «Hem trobat irregularitats al poble que tard o d'hora ens passaran factura, com el judici d'Orriols -pel polígon-, són riscos», constata l'alcalde «que s'han de valorar».

El deute de moment no fa perillar els serveis municipals. «Sense tenir cap capacitat per tornar el deute, ens en sortim, hem hagut de demanar avançaments, per exemple, a la Diputació però ara mateix el dia a dia està controlat», diu Saurina. La primera mesura va ser retallar la despesa anual en 120.000 euros, han canviat alguns proveïdors i han renegociat condicions contractuals. Ara volen afrontar com pagar el deute. La venda de patrimoni és la principal opció sobre la taula i l'edifici que es calcula que més ingressos podria generar és l'Ajuntament, una antiga casa consistorial a la plaça del poble ocupat pels serveis municipals des de 1994.

L'alcalde constata que tenen un altre edifici adequat que amb unes reformes mínimes permetria traslladar-hi l'ajuntament. Tenen prevista una reunió amb la Generalitat que els ha de dir si els dóna permís per vendre patrimoni i per utiltizar els diners per pagar deute -la llei té en compte que es faci servir per invertir-. La decisió està plantejada malgrat que no està tancada. A més, «estem creant un equip de tècnics, i un programa de gestió perquè si ens volem afrontar al deute, que és monstruós, hem de tenir un equip de treball sòlid».

Un advocat, un economista, un tècnic mediambiental i un enginyer busquen solucions a problemes diversos. I per incrementar els ingressos, a banda de potenciar les fires o els espais naturals, la principal aposta és poder impulsar el polígon industrial d'uns tres-cents mil metres quadrats. «És l'única opció», diu Saurina, en la qual es treballa des de fa mesos. Un dels esculls és que hi ha litigis entre un dels promotors del projecte i l'anterior govern.

La comptabilitat i el deute és un dels fronts que tenen oberts. Un segon és fer aflorar les nombroses irregularitats, no només comptables, també urbanístiques, que s'han trobat o de les que sospiten.

Sospites de sobres en negre

L'equip de govern es va trobar «factures falses», va constatar que s'havia destruït documentació i l'alcalde explica que alguns veïns els han explicat mètodes de cobrament molt sospistosos. «Hi ha veïns que m'han dit que havia hagut de pagar 3.000 euros per obtenir permisos i que pagaven directament a l'alcalde en un sobre», diu Saurina, que afegeix, «alguns m'han dit cinc-centes mil peles, o sigui que podria venir de lluny».

Han decidit que ja que destapen les irregularitats ho destaparan tot. També asseguren que s'han fet pagaments per obres i serveis i propietats «totalment desproporcionats» sobretot a empreses que construïen un bloc de pisos a una zona nova del poble. «Curiosament, després es venien a l'alcalde i al tinent d'alcalde, que han incrementat sospitosament els seus patrimonis. Molts pagaments no han estat justificats ni localitzats. I cap d'ells va fer declaració de béns», afegeix. L'Ajuntament també ha tingut constància d'actuacions urbanístiques greus en recs que es van desviar i canalitzar que han acabat suposant afectacions al clavegueram i la depuradora. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha imposat sancions per les actuacions irregulars.

La primera mesura que s'ha pres és denunciar totes les irregularitats que s'han anat detectant al síndic de comptes i l'Oficina Antifrau. S'espera que si hi ha delictes acabin a fiscalia. Demà exposaran totes les dades de l'auditoria en una reunió pública amb els veïns.