El Govern xinès ha convidat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, a participar aquesta setmana al Fòrum Internacional d'alcaldes de ciutats turístiques Zhengzou arran de la visita d'una delegació xinesa a la ciutat el passat mes de març interessats a establir una important empresa xinesa a la zona. Felip també té previst desplaçar-se a Xangai, on signarà un document d'intencions de col·laboració amb el governador del districte de Minhang en matèria turística, cultural, educactiva i econòmica per tal d'incentivar inversions i promoure intercanvi i desenvolupament comú.

La delegació xinesa que va visitar la ciutat al març anava encapçalada pel fill del governador de Minhang i un empresari del sector agroalimentari acompanyats pel president de la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya, Lam Chuen Ping. El motiu de la trobada era que l'empresa dedicada al sector agroalimentari però també a l'immobiliari i financer buscava establier-se a la zona i l'alcaldessa va parlar del Logis Empordà i sembla que s'haurien emplaçat a estudiar-ho.

La reunió, però, ha tingut continuïtat i ara l'alcaldessa ha estat convidada al Fòrum, un congrés que se celebra bianualment des del 2008 i on es reuneixen alcaldes i alcaldesses de ciutats turístiques d'arreu del món amb experts d'organitzacions internacionals que treballen al món del turisme. L'organitza el Ministeri de Turisme de la Xina, l'Organització Mundial del Turisme i el Govern de la Província d'Henan, aquest any sota el lema «Turisme, vincle d'unió entre ciutats».

Segons han explicat des de l'Ajuntament, Felip té previst anar a Xangai després del congrés per signar aquest document amb el ?districte de Minghan per estrènyer encara més els vincles amb la zona.

«Com a territori geogràficament ben posicionat, a l'Empordà ens hem d'obrir a explorar totes les possibles vies de col·laboració, amb la garantia que suposa interlocutar directament amb l'administració xinesa», assegura l'alcaldessa, que també manifesta la seva «satisfacció» de veure com «Figueres i l'Empordà desperten a la Xina gran interès turístic, cultural i comercial».

De fet, l'interès estratègic del gegant asiàtic per la comarca altempordanesa no és nou. Fa uns mesos, precisament, el grup industrial Bright Food tancava la compra de Miquel Alimentació. L'objectiu: convertir el distribuïdor amb seu a Vilamalla en la seva plataforma per exportar productes espanyols cap a la Xina.