El fals metge de l´Hospital de Figueres, Víctor Manuel Yeste, de 45 anys, ja havia estat detingut l´any 2013 a Múrcia per la mateixa raó: haver exercit sense tenir la titulació per a fer-ho a l´Hospital de Dénia i a un centre de salut de Calp així com per haver impartit classes de Fisioterapia a la Facultat de Medicina de València. Però no només això. Dos anys abans el van detenir per haver posat càmeres en un lavabohaver posat càmeres en un lavabo de dones a l´Hospital de Castelló. Malgrat aquesta llarga trajectòria delictiva ningú hauria fet constar aquestes negligències a l´expedient de l´impostor ni ho hauria comunicat. Així ho van assegurar ahir des de l'Hospital de Figueres i l´ICS, que insisteixen que enlloc apareixien aquestes dades, tot i que amb una simple cerca a Google resulten ben visibles. Insisteixen que la contractació es va fer de manera correcta i que se senten «víctimes» de l´engany d´un «delinqüent». Asseguren que no hi hauria cap pacient afectat però que per «seguretat» revisaran el miler de casos que va portar durant el darrer mig any i es personaran com a acusació particular.

Va burlar tots els controls i va aconseguir, segons sembla, que el Ministeri d´Educació li expedís la titulació. A hores d´ara encara no ha transcedit l´abast de la manipulació però se sap -i així ho constaten els facultatius que van treballar amb ell- que tenia coneixements de medicina i que és possible que hagués cursat part de la carrera. El que no se sap és com va aconseguir falsejar les dades per obtenir l´acreditació ni tampoc com és possible que amb aquest historial aconseguís treballar en un nou centre hospitalari.

Una simple cerca a Google

N´hi hauria hagut prou amb una simple cerca a Internet amb el seu nom per a posar al descobert el seu historial. I és que l´escandalós frau apareix entre les primeres entrades a Google. Fins i tot, abans que les darreres informacions sobre la detenció de Figueres. Malgrat això, el director de la Fundació Salut, Martí Masferrer, diu que l´habitual hauria estat alguna comunicació al respecte però insisteix que «no ens consta cap inhabilitació». En aquest sentit, diu que comptava amb col·legiació al Col·legi de Metges i que aquesta acreditació ja li ha estat retirada. «L´ICS va seguir el procés normal: tenia la titulació. la certificació del col·legi oficial i experiència. La responsabilitat és de qui ha emès el títol», va reiterar Masferrer. En aquest sentit, va dir que la primera notícia d´aquest cas la van tenir quan dijous al vespre la Guàrdia Civil va acudir al centre hospitalari i es va endur Yeste emmanillat. De fet, tenen previst personar-se com a acusació particular per a tenir accés a tota la informació. Segons publicava ahir el diari Levante, l´alarma ´haurien rebut els investigadors quan al febrer algú va avisar que l´home tornava a treballar tot i que seguia sense la titulació.

Amb tot, tant el director com l´adjunt a la direcció d´Atenció Primària de l´ICS a Girona, Esteve Avellana, van reiterar que no s´han produït danys a cap pacient. «El que hem de tenir clar és que no hi ha hagut perjudici a tercers directament. Mai va fer res que fes sospitar que no tingués el títol de metge. Tenia queixes i felicitacions com hi ha a tots els serveis», va insistir Masferrer durant la roda de premsa. En aquest sentit, algunes fonts consultades per aquest diari apunten que mai van dubtar que era metge, que en sabia però que «tenia alguns comportaments amb pacients que ratllaven l´absurd». Sigui com sigui, el centre s´ha compromès a revisar els casos que va tractar en els últims sis mesos, que quantifiquen en un miler, aproximadament. «Volem donar la màxima seguretat a la gent tot i que entenem que si hi hagués hagut alguna situació anòmala ja la sabríem», va afegir el director del centre.

Un historial impune

Quan se´l va detenir dijous, feia uns sis mesos que Yeste treballava al Punt d´Atenció Continuada (PAC) de l´hospital de Figueres fent tasques menors. Estava contractat per l´ICS però també havia treballat a la Jonquera i a Urgències. En total, feia més d´un any que estava de servei a la zona però ningú havia detectat res estrany.

El mateix va passar a València i Múrcia, uns anys enrere. Segons el rotatiu, al 2011 va ser detingut per primera vegada. Aleshores va ser gràcies a la denúncia de la que llavors era la seva parella, una infermera de l´Hospital de Castelló, que va descobrir al seu portàtil una vintena de vídeos gravats en un dels lavabos de dones del centre. Arran d´aquests fets, hauria estat expedientat i apartat de l´exercici tot i que llavors encara no se sabia que el títol que hauria obtingut -tal com exhibia- a Facultat de Granada, s´havia aconseguit de forma fraudulenta. En aquell moment, feia un any i mig que cobria vacants com a metge d´emergències al SAMU de Castelló. Dos anys després, detectat el frau, el van detenir per haver exercit de metge resident a l´Hospital de Dénia i a un centre de salut de Calp sense la titulació, així com per haver fet classes de Fisioteràpia a la Facultat de Medicina de València.

Ara està en llibertat amb càrrecs, acusat d´intrusisme, falsificació de documents i un delicte contra la salut pública.