L'Ajuntament de Roses va deixar ahir sobre la taula, a petició d'Unió de Pagesos i amb el consens de tots els grups del consistori, la moció de suport a la campanya per unes aigües netes i saludables que ha impulsat Salvem l'Empordà i un seguit de plataformes demanant mesures per regular millor la implantació de les explotacions ramaderes; la contaminació de les aigües per purins i demanar mentres s'estudia la regulació una suspensió de llicències d'ampliacions o noves granges.

CiU va portar una moció al ple, però, segons va explicar el regidor, Carles Pàramo, al migdia va rebre la trucada del president d'Unió de Pagesos, Joan Caball, que va demanar ajornar-ho per tal de poder aportar la seva visió, sobretot respecte la suspensió de llicències. De fet, tots els grups ERC, C'S, PP i PSC i GdP van mostrar la seva oposició a incloure a aquest punt al.legant que s'ha de donar suport a les explotacions ramaderes.

Pàramo va posar de manifest que des de Roses, tal com s'exposava a la moció, ja va aprovar una ordenança reguladora de gestió de purins ramaders i fangs de depuradora el 2004. Apuntava que «en aquest moment a nivell de comarca i de tot Catalunya hi ha sensibilitat respecte la contaminació del freàtic i l'Ajuntament de Roses ja va respondre a això fa dotze anys». Per això va considerar que «no ve d'un mes si hem d'atendre les peticions que se'ns fan des d'Unió de Pagesos». Si hi ha dubtes sobre el punt de la suspensio de llicències, va dir, i «aquests senyors d'Unió de Pagesos tenen arguments per rebatre» la deixem sobre la taula.

Ara bé, a diferència de la resta de grups, Pàramo va deixar clar que consideren que malgrat es potenciï la convivència de l'activitat agrícola i ramadera amb altres activitats és important posar límits a la implantació de granges de porcs. Considera que la moció és donar un toc d'atenció en aquest sentit. Va apuntar que l'abocament de purins afecta els municipis turístics per les pudors que generen. En el cas de Roses va decidir regular quan es van començar a abocar purins a la zona del Cortijo a dos passos d'un hotel i Mas Matas i amb moltes finques agrícoles susceptibles de convertir-se en punts d'abocament de purins. Per Pàramo, les administracions han de tenir una regulació ben feta.