L'Ajuntament de Figueres ha trobat la fórmula per garantir que es puguin continuar donant ajudes per a la supervivència del Festival Acústica i el Festival del Circ. Obren una convocatòria per a Festivals Estratègics de Ciutats, grans esdeveniments, tot i que podran concórrer d'altres de menors sempre que tinguin un recorregut. És un dels requisits per a la convocatòria a través de la qual es finançarà el 50% del pressupost. S'ha posat en marxa perquè la llei impedia continuar col·laborant econòmicament a través d'una ajuda directa amb un conveni.

"A la convocatòria poden concórre diversos projectes, volem un gran esdeveniment ciutat, no està pensat per a projectes nous, sinó que tinguin una trajectòria, una qualitat", especifica el regidor de Cultura, Alfons Martínez. Des de fa anys hi havia informes negatius per la fòrmula del conveni a través de la qual es donaven les subvencions. "El marc legal ens obliga a fer una fòrmula diferent a la que s'ha fet fins ara que no es pot fer", diu Martínez, que constata que amb la nova "es garanteix dues coses: un marc legal perquè es pugui fer, i els recursos econòmics perquè es puguin fer".

Després de mesos d'estudi amb els serveis jurídics de l'Ajuntament, s'ha decidit apostar per una "Convocatòria pública per a l'organització de Festivals Estratègics de Ciutat", un model basat en la concurrència competitiva, com el que segueixen altres poblacions. La fórmula l'utilitza, per exemple, la ciutat de Barcelona i a través de la qual col·laboren econòmicament amb festivals com el Primavera Sound.

La convocatòria serà anual i amb una destinació per part de l'Ajuntament del màxim que permet la llei, el 50%, per tal de garantir als organitzadors seleccionats un producte cultural de primer nivel, remarquen.

Hi haurà dos criteris generals: en primer lloc han de ser grans esdeveniments de ciutat que tinguin una qualitat artística i de nivell; i en segon lloc que estiguin vinculats a la ciutat. Es podran valorar aspectes diversos com la implicació ciutadana, la calendarització dels festivals, l'adaptació a la ciutat, la qualitat artística, les activitats paral.leles o la promoció, tant cultural com economica, de Figueres i la comarca.

Es pretén que no només es facin activitats durant les dates pricipals dels festivals, sinó, encara que siguin menors, al llarg de tot l'any. Un dels requisits que garanteix que perdurin els actuals és que "no està pensat per a projectes nous", sinó que han de ser consolidats i que ja tinguin un impacte no només en l'àmbit cultural sinó en altres aspectes com per exemple el cultural. Un projecte nou, diu el regidor, "s'hauria de vehicular d'una altra manera".

Els dos festivals principals que té Figueres son el Festival Acústica i el Festival del Circ, però el regidor n'apunta altres com el festival de Dansa Agitart o el Festival del Còmic que, tot i ser menors, tindrien la qualitat i el recorregut per poder entrar a la convocatòria. A banda de garantir els festivals, per Martínez hi ha avantatges com el fet que es disposarà de dates i pressupostos fixes que afavoriran l'organització. S'està treballant perquè aquesta convocatòria es faci pública a finals de cada any i que es resolgui a principi del següent per tal de permetre que cada organitzador tingui unes dates concretes a partir de les quals començar l'organització del festival.