L'Ajuntament de Bàscara ha denegat la llicència d'obres per a la construcció d'una macro-granja per a 2.376 porcs al nucli de Calabuig. Sosté que incompleix les distàncies mínimes necessàries amb altres explotacions. És el que al.legaven els veïns i la plataforma Salvem l'Empordà de purins que recorda que fins ara han guanyat tots els casos denunciats. Ara mateix s'està al.legant per granges a Palau de Santa Eulàlia i a Cantallops.

La llicència per a l'explotació es va sol·licitar el gener de 2015. El projecte preveia la construcció de tres naus amb un sostre de 2.000 metres quadrat i amb capacitat per als 2.376 porcs. Els veïns dels Masos de Calabuig van oposar-se des de l'inici al projecte al.legant que no respectaria les distàncies amb una riera, amb els habitatges que estan a només 300 metres i amb una altra explotació de gallines ecològiques.

Des de Salvem l'Empordà de purins afegeixen que, a més, Bàscara és un dels 34 municipis declarats zona vulnerable de contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de la gestió de les dejeccions ramaderes

Els veïns van decidir contractar un advocat perquè els formulés les al.legacions i es van sumar a la plataforma Salvem l'Empordà de Purins. L'Ajuntament ha acceptat les al.legacions i han denegat la llicència per «incompliment del règim de distàncies mínimes en relació a altre explotacions ramaderes». Salvem ha informat que, segons l'article 112b) del PGOU de Bàscara, ha de ser d'un mínim de 500 metres.

Des de Salvem creuen que si la societat civil no ho denuncia, els expedients de molts projectes amb mancances tècnics i legals, poden passar els diferents nivells de tramitació administrativa i finalment ser aprovats. I que això obliga a la societat civil a assumir la responsabilitat i les despeses econòmiques per fer complir les normatives relacionades amb el sector ramader.

I ho diuen perquè recorden que fins ara tots els casos de projectes de macro-granges que s'han denunciat des de la societat civil, han acabat desestimats, denegats o anul·lats, ja sigui en la fase administrativa o pels tribunals administratius. A banda del de Calabuig, s'han tombat granges a Rabós i Lladó. Ara es tramiten al.legacions per granges a Palau de Santa Eulàlia i a Cantallops. A Pontós, a més, un grup local s'està implicant en la redacció i aprovació d'unes normes subsidiàries relacionades amb les explotacions ramaderes que està tramitant l'Ajuntament.

Salvem l'Empordà ha demanat una moratòria de l'atorgació de llicència de noves granges o ampliacions. Posen de manifest que la Generalitat «és conscient de la gravetat de la saturació que viu Catalunya pel que fa al creixement del sector ramader». i, a més, els preocupa la «rigorositat tècnica-legal en les tramitacions actuals per part de les administracions».

Demanen que es revisin les normatives actuals i el grau de compliment, estudiar la capacitat real de càrrega que té la comarca -i el país- referent als caps de bestiar i del volum de dejeccions ramaderes i solucionar la contaminació dels aqüífers.