El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha revocat la sentència dictada pel jutjat contenciós que obligava a desmantellar tres antenes de telefonia mòbil instal·lades al barri del Poble Nou de Figueres. La resolució, que és ferma, posa punt final a un procés polèmic i un llarg litigi que havia enfrontat veïns amb l'Ajuntament i la companyia, Telefònica. Segons la sentència, les antenes estan instal·lades al teulat d'un edifici del carrer Balmes d'acord a una llicència atorgada l'any 1998. El tribunal sosté que l'empresa de telefonia té drets adquirits i que les modificacions posteriors del planejament urbanístic no són aplicables en aquest cas.

La resolució deixa sense efecte la del gener de 2014 que estimava en part del recurs dels demandants i ordenava «el cessament del seu ús i la posterior retirada» dels aparells al·legant que no s'ajustaven a la normativa. Tant l'Ajuntament com Telefònica van recórrer la decisió perquè consideraven que el jutjat aplicava un «grau de retroactivitat» a la modificació del Pla General que anava contra els «drets adquirit». A més, sostenien que no es podia revocar la llicència sense preveure una indemnització per a la mercantil.

La revocació de la llicència

La sentència recorda que la llicència permetia ubicar les antenes «en un emplaçament molt concret» i afegeix que, en tractar-se de telecomunicacions, no és un fet «precisament irrellevant». Segons el TSJC, obligar a desmantellar l'estació havia de passar, per força, per anul·lar la llicència concedida fa 18 anys -que mai es va fet- i no, tal com feia el jutjat, el decret d'alcaldia del 27 de juny del 2012 que rebutjava la petició del demandant d'obligar la companyia a retirar les antenes.