La desena de voluntaris de l'entitat Salvem la Biblioteca s'estan encarregant de coordinar, netejar, recollir i registrar els nous llibres que els estan arribant i que conformaran la nova sala de lectura Lluís Poch, que té previst obrir portes durant aquest mes al mateix indret. L'entitat va néixer després que el consistori llencés el fons de la sala de lectura al contenidor de paper a principis d'aquest any, al·legant que volien destinar l'espai per a coworking d'empresaris rurals. Des del Govern admeten ara que es van equivocar, demanen disculpes si van ferir sensibilitats i asseguren que una persona de l'Ajuntament està ajudant els voluntaris en tot el que necessiten. Malgrat això, l'alcalde, Josep M. Bartolomé, afirma que la sala de lectura no és "un projecte prioritari" i que no hi destinaran una persona quinze hores setmanals per tal que la gestioni, tal com reclamen els veïns i voluntaris.

La polèmica va sorgir quan es van descobrir prop de 2.000 llibres que hi havia a la sala de lectura -només es considera biblioteca quan el municipi al qual dóna servei supera els 3.000 exemplars i es compleixen un seguit de requisits- al contenidor blau. Part del fons era donació de l'advocat Josep López de Lerma, un dels veïns que més van criticar la decisió i les maneres com s'havia dut a terme el desmantellament de l'espai, que va néixer als anys 80, lligat a la família Poch, molt vinculada amb Avinyonet de Puigventós i que mantenia una llibreria a Girona. El Govern va justificar que volien reconvertir-la i que en 15 anys només s'hi havien registrat cinc visites. També que els llibres que hi havia als prestatges eren de poc valor econòmic i que no els acceptaven a cap altra biblioteca o instal·lació similar. La situació, però, va aixecar una forta polèmica dins i fora del municipi. La notícia va omplir diversos titulars i el poble es va dividir entre els defensors i els detractors de l'actuació. Segons els veïns que defensaven la funció de l'espai, l'alcalde mentia perquè consideraven que la sala havia estat el lloc escollit per diversos estudiants d'Avinyonet que "buscaven créixer i aprofundir en els seus coneixements acadèmics".

De fet, dues de les voluntàries de l'entitat, Sun Estarriol i Lina Julià, afirmen que el descobriment va ser un "xoc" perquè, precisament, havien estat un temps demanant una reunió amb Bartolomé per parlar de les dinamització de l'equipament. "Primer ens van dir que no podíem anar-hi perquè s'havia pintat i ens van donar les claus de dues cases velles perquè traslladéssim tot el centre allà. Eren edificis amb molta humitat, incompatibles amb els llibres", detalla Estarriol. Davant d'això, les voluntàries van tornar a demanar per accedir al recinte. Davant la insistència, els van dir que els llibres s'havien guardat en diverses caixes als magatzems municipals i que encara no podien entrar a l'interior de l'edifici.

Al cap d'uns dies, finalment, l'alcalde els va dir que havien desmantellat la sala de lectura i que s'havien desfet de gran part dels llibres. De fet, només s'han pogut recuperar una setantena dels 1.800 que hi havia, part d'ells del fons de López de Lerma. Des de la plataforma assenyalen que, des del principi, l'alcalde va deixar clar que no tenia previst tornar a obrir l'espai. Asseguren que els tècnics van treure tot el material, fins i tot la placa exterior que explica als visitants que es troben a l'edifici ?Lluís Poch. "Hi havia nul·la voluntat, no es volia ni parlar d'això", explica un altre voluntari de l'entitat, Joan Trayter. Segons detalla, va caler la intermediació de president de la Diputació de Girona i exalcalde de Llançà, Pere Vila, per començar a desencallar la situació. Va ser a partir de llavors i del ple extraordinari de l'11 de març del 2016 que el batlle es va comprometre a donar totes les facilitats perquè tornés a haver-hi una sala de lectura. Dos mesos més tard, el 9 de maig, membres del govern d'Avinyonet es van reunir amb de Lerma, Joan Trayter, i membres de l'entitat popular. Una reunió on les dues parts confrontades van començar a fumar "la pipa de la pau" i es va acordar reobrir l'espai i dotar-lo de llibres seguint les recomanacions de la cap de Biblioteques de la Diputació de Girona. Des d'aleshores un administratiu de l'Ajuntament ha fet de nexe entre l'entitat i el consistori tot i que la plataforma -que aviat vol convertir-se en l'associació d'Amics de la Biblioteca o dels llibres- consideren que el Govern no ha complert amb la seva part del tracte i que el poble tornarà a tenir aquest espai gràcies a ells mentre Bartolomé manté que no es tracta d'una "obra principal" i que, per això, en cada moment es decidirà les partides i el pressupost que s'hi destina. En aquest sentit, aposta perquè siguin els propis voluntàris els que es facin càrrec de la gestió del centre.

Sigui com sigui, de moment ja han rebut donacions de la Generalitat, el centre Papyrus de Celrà i la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. Uns 900 llibres en total. Fa setmanes que els voluntaris es passen hores incrivint-los i introduint-los a l'ordinador en un document de càlcul, seguint els estils i criteris que els han recomanat. A partir dels propers dies, començaran a col·locar els que han anat arribant d'una desena de donants particulars -el que des de la plataforma anomenen la cadena del "llibre solidari"- i que tracten sobre medicina alternativa, esbarjo per als nens i llibres sobre la natura i els animals. També els han dit que el doctor Broggi vol donar la seva biblioteca al poble i aviat tindran obres pedagògiques de Carles Bastons.

Deixar la política

Per la seva banda, l'alcalde admet haver-se equivocat llençant els llibres tot i que reitera que l'espai no es feia servir i preveien reconvertir-lo. Bartolome té previst deixar el càrrec el 16 de juny de l'any vinent, quan farà deu anys justos que exerceix d'alcalde. Diu que tot plegat ha estat un "mal tràngol", que s'ha fet un "tip de plorar" i que ha passat moltes nits sense dormir. En aquest sentit, admet que el principal motiu pel qual deixa la política és la polèmica de la biblioteca, tot i que també diu que vol descansar.