El golf de Lleó tindrà el primer parc eòlic marí, una prova pilot que situarà molins a quinze quilòmetres de la costa i que el 2030 hauria de servir per alimentar un milió d´habitants de la regió. És un projecte que se situarà a peu de la costa catalana, a uns cent quilòmetres de Portbou, a Gruissan. El projecte ha guanyat la convocatòria de l´Estat francès i s´espera que estigui en marxa el 2020. S´hi invertiran 200 milions i es calcula que generarà uns dos-cents llocs de treball.

A l´Alt Empordà s´intenta des de fa dècades impulsar projectes eòlics. Se n´han arribat a presentar més d´una desena i cap ha prosperat. Segons les dades de l´associació que agrupa empreses del sector, EòlicCat, «en els darrers anys l´eòlica a Espanya ha estat marcada per falta d´instal·lació de Megawats». El 2015 no es va registrar cap increment de potència, un fet que no passava des dels anys 80, diuen. Tot i això Espanya és el cinquè país del món en potència eòlica instal·lada, segons la patronal. A la comarca fronterera els únics molins de vent que es trobaven al Pení es van retirar després de quedar obsolets el 2007. A l´altra banda de la frontera, en canvi, amb qui es comparteixen característiques del territori i metereològiques, com forts vents que bufen bona part de l´any, n´hi ha diversos de terrestres i ara s´estrenaran en l´àmbit marí.

El govern francès, a través del Ministeri d´Ecologia, Investigació i Economia, va obrir una convocatòria l´agost de 2015. Es van identificar quatre emplaçaments, tres d´ells a la Mediterrània (prop de Leucate, el de Gruissan, i el far Faraman a la Camarga), i un altre a la Bretanya. Allà s´està pendent d´executar alguns projectes que han sofert retards pel rebuig d´entitats. Aquesta setmana s´ha anunciat que s´ha escollit la Mediterrània, Griussan, per instal·lar-hi un parc eòlic. Els molins seran amb tecnologia puntera a nivell mundial, que permetran aprofitar millor els vents i alhora generar menys rebuig per l´impacte. Sis aerogeneradors a 15 quilòmetres en línia recta de Port-la-Nouvelle.

En marxa en tres anys

Eolmed ho executarà. L´emprea espera que en tres anys estigui operant el parc eòlic davant la costa del Llenguadoc. Segons informen, el 2030 podrien proporcionar l´electricitat equivalent al consum intern d´un milió de persones de la regió, entre Tolosa, Montpeller i Perpinyà. L´empresa francesa remarca també la importància de generar un miler de llocs de treball per construir, montar i instal·lar els molins des d´una nova base d´operacions a Port-la-Nouvelle.

Apunten que suposaria un pas de gegant en la carrera per les energies sostenibles. L´eòlica marina, en el primer semestre de l´any, segons dades publicades per l´associació europea d´energia eòlica, va atraure 14.000 milions en inversions, la majoria al Regne Unit. A Espanya encara no hi ha cap parc marí però sí projectes a les Cànaries. Les empreses espanyoles com Iberdrola, però, lideren alguns dels grans projectes mundials.

A l´Alt Empordà fins avui no s´ha obert la porta a aquest tipus d´instal·lacions. Des de Salvem l´Empordà, que ha seguit de prop tots els projeces al territori, no s´atreveixen encara a valorar la possibilitat pel desconeixement de les dades dels projectes. Eolmed considera el litoral del Llenguadoc idoni per a aquesta tecnologia i això fa pensar que podria créixer l´interès pel litoral català.

Video promocional del projecte

Un macroprojecte

Eolmed instal·larà una base d´operacions a Port-la-Nouvelle per construir, instal·lar i posar en marxa el parc eòlic que suposa una inversió milionària.

Electricitat per a la regió

El parc eòlic s´espera que el 2030 podrà generar electricitat per a un milió d´habitants de la regió entre Perpinyà, Montpeller i Tolosa.

Repercussió econòmica

Tot el procés es portarà a terme des d´una base d´operacions a la regió.