17 de agost de 2016
17.08.2016

Defensa diu que les pràctiques de tir a Sant Climent tenen un risc d'incendi «mínim»

L'exèrcit ha explicat després de les crítiques d'entitas que són exercicis «rutinaris» amb fusells

18.08.2016 | 07:12
Exhibició de maniobres durant una visita del ministre de Defensa.

L'exèrcit seguirà endavant amb les pràctiques de tir previstes aquesta setmana a la base militar de Sant Climent Sescebes malgrat les queixes expressades per diverses entitats empordaneses, que alerten de l'elevat risc d'incendi forestal a la zona. El Ministeri de Defensa al·lega que es tracta d'exercicis «rutinaris» amb fusell, metralladora, pistola i fusell de precisió, i que, per tant, tenen un risc d'incendi «mínim». A més, afegeixen que diàriament avaluen les condicions meteorològiques per avortar, si s'escau, els exercicis. Per la seva part, l'alcaldessa de Sant Climent Sescebes, Olga Carbonell, ha corroborat que les pràctiques que es realitzen a l'estiu són de «menor intensitat» i que compleixen el protocol fixat per la Junta de Seguretat, integrada per Mossos d'Esquadra, Bombers i Agents Forestals.

Al llarg del mes de juliol, l'exèrcit ha realitzat setmanalment pràctiques de tir al perímetre de la base militar General Álvarez de Castro. Els exercicis sempre s'han notificat prèviament als ajuntaments de Sant Climent Sescebes i l'Espolla. Així, la setmana passada els responsables de l'exèrcit van tornar a avisar els equips consistorials d'aquests municipis que executarien noves pràctiques amb foc els dies 16, 17 i 19 d'agost. Els veïns ja en tenien coneixement perquè es va fer públic als propis ajuntaments i a través de les xarxes socials.

Risc d'incendi forestal?

Les entitats Alto al Foc, GEES, ANC ¬Figueres, Som Joves Alt Empordà i IAEDEN Salvem l'Empordà van demanar ahir dilluns, a través d'un comunicat, que no s'autoritzessin les pràctiques atès l'elevat risc d'incendi forestal a la zona. No entenen per què l'exèrcit no està subjecte a les restriccions per a la realització de certes activitats a l'aire lliure vigent durant els mesos d'estiu. «És un contrasentit que l'exèrcit no estigui sotmès a aquestes normes que sí que afecten la resta de la població», ha apuntat un dels portaveus, Josep Maria Tegido-Mallart. Els exercicis de tir, segons asseguren, han provocat diversos focs als pobles veïns i suposen un sobrecost econòmic. I és que en cas de produir-se un incendi de vegetació dins del perímetre de la base, els bombers es veuen obligats a actuar per via aèria -i no terrestre- a l'hora de sufocar les flames, ja que existeix el perill que alguns projectils abocats anteriorment explotin.

L'exèrcit ho nega. El comandant de l'exèrcit i coordinador de Medi Ambient de la base Álvarez de Castro, Josep Font, sosté que mai ha calgut la intervenció des de l'aire per part del cos de bombers i minimitza els focs causats per aquestes pràctiques. «En 50 anys mai hi ha hagut un incendi provocat per tirs de munició inert. Només s'han produït connats d'incendi quan es tira amb metralladora o traçadores. Són focs que, com a molt, han afectat 100 metres de vegetació. Mai han sortit de la zona de caiguda de projectils de la base militar», ha reivindicat.El comandant Font admet que «el risc zero no existeix» però deixa clar que és «molt baix». Assegura que els soldats prenen totes les mesures de seguretat i prevenció necessàries.

Compleixen el protocol de seguretat que l'any 2011 van elaborar coordinadament els Departaments d'Interior i Agricultura, en col·laboració amb l'Ajunament de Sant Climent Sescebes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook