Els clubs de submarinisme del Rosselló estan indignats perquè aquest estiu la Generalitat els ha impedit portar a terme l’activitat a la punta de Cap de Creus, dins el parc natural, segons informava ahir el diari L’Indépendant. El govern català ha al·legat que s’ha de protegir l’entorn de la pressió humana i que únicament apliquen una llei de 2010 de protecció del parc natural. Per als francesos són excuses perquè no s’ha restringit als catalans i es queixen que se’ls va avisar amb la temporada a sobre. Adverteixen que estudiaran la restricció amb la Prefectura dels Pirineus Orientals i el ministeri d’Afers Exteriors.

«És la cirereta del pastís per a tots els nostres clients, res no podrà reemplaçar això», es queixava ahir al diari francès el director del club Aloès Plongée de Cervera, Xavier Herrero, en referència al fet que és un entorn únic a només vint quilòmetres de la frontera. Els clubs francesos, segons Herrero, solen anar de mitjana una vegada a la setmana a la Massa d’Or, una zona rica en fauna i flora. És una reserva integral. Els clubs van rebre una notificació a principi d’estiu perquè registrin l’activitat, els clubs i les embarcacions sota les lleis espanyoles. Herrero explica que ja s’havia intentat en una altra ocasió però el consulat va aconseguir aturar-ho. Per això estan convençuts que la Generalitat «ha cedit a les pressions dels clubs catalans», que no volen que els del sud de França treballin aquí. Per al gerent de la societat Neptune Plongée à Argelès-sur-Mer, Christian Dadillon, és un cop dur per al sector perquè és en plena temporada. Creuen que la decisió jurídicament no és legítima i adverteixen que els clients vindran igualment a fer submarinisme, des de França o des de Roses o Cadaqués. Per això posen de manifest que seria més intel·ligent treballar conjuntament.

Diari de Girona està a l’espera de la resposta del departament de Territori de la Generalitat. Segons el diari L’Indépendant, la resposta que ha donat és que «apliquen una llei de 2010» que regula i protegeix el parc natural de Cap de Creus. Consideren que és un lloc massificat on hi ha d’haver restriccions, però estan oberts a discutir-ho amb els homòlegs francesos. El director del parc natural marí del golf de Lleó i conseller del departament de la Costa Vermella, Michel Moly, apunta a L’Indépendant que no és lògic que n’autoritzin uns i uns altres no a portar a terme la pràctica. Per això creu que s’haurà d’examinar la situació amb el ministeri d’Afers Exteriors i la prefectura.