Les meduses no han passat desapercebudes aquest estiu a la Costa Brava. «Aquest any hi ha hagut moltes meduses», explica el coordinador de la Creu Roja a les platges de l'Escala, Guillermo Segura. Fins al 22 d'agost, els socorristes de l'entitat que aquest estiu treballen en una vintena d'espais del litoral gironí han fet 1.739 atencions per les picades de medusa. Es tracta de més picades que fa un any perquè, tal com remarca Segura, l'afluència dels bancs de meduses a la Costa Brava ha estat major que l'estiu passat.

Fins i tot, aquesta situació ha obligat a restringir el bany més d'un dia en algunes platges; sobretot, a les que tenen una forma més oberta. Això ha passat, principalment, a Sant Pere Pescador, Empuriabrava i Roses. «A les cales petites les meduses entren menys», afegeix Segura, que subratlla que a les platges només arriben una desena part del total d'exemplars que formen els bancs de meduses.

Així mateix, segons Protecció Civil, en 21 dies d'aquest estiu -fins al 15 d'agost- s'ha detectat la presència de meduses en almenys una platja de la Costa Brava. L'estiu de l'any passat, en tota la temporada de bany, només en 13 dies es va produir aquesta situació. També fins al 15 d'agost, 89 platges del litoral gironí -fa un any van ser 30- han tingut aquest estiu una presència rellevant de meduses com a mínim un dia. Ara bé, Protecció Civil apunta que en alguns llocs, com Empuriabrava, aquesta situació s'ha repetit diferents dies.

Incidències pel peix aranya

Però aquest estiu també s'ha detectat l'afluència d'una altra espècie a la Costa Brava. Es tracta del peix aranya (també anomenat aranya de mar) que té una aleta dorsal amb unes punxes verinoses. Com que aquest peix s'enterra a la sorra i se situa als primers metres del litoral, quan els banyistes trepitgen l'animal es claven les pues. D'aquesta manera, el coordinador de la Creu Roja a les platges de l'Escala destaca que aquest estiu els socorristes han atès cada dia persones per les picades de medusa o per les punxes del peix aranya.

Pel que fa a les raons d'aquesta presència més alta de meduses, Guillermo Segura recorda que l'espècie cada vegada disposa de menys depredadors naturals, com són les tortugues marines i les tonyines. També remarca que aquest estiu no hi ha hagut cap setmana en la qual s'hagi produït una baixada dràstica de les temperatures, cosa que fa que els bancs de meduses marxin cap a aigües més calentes.

Per això, Segura recomana als banyistes que tinguin en compte el color de les banderes de les platges. «Si la gent veu el color groc i el mar està tranquil, el 90% es posa a l'aigua», explica, així com insisteix en el fet que les meduses es troben dins el seu hàbitat natural. «Som nosaltres els que hem d'evitar el contacte», conclou Segura.