El Comte d'Empúries Ponç Hug IV va retirar-se ahir de la batalla en el setge a la platja petita d'Empuriabrava on l'exèrcit de Jaume II va desembarcar. Des de les muralles els homes es preparen per continuar resistint el 9, 10 i 11 al Festival Terra de Trobadors. Una recreació històrica a la platja petita d'Empuriabrava va servir ahir per presentar i donar el tret de sortida al festival.

Més de vuitanta persones van recuperar un trosset de la història castellonina seguida per un centenar d'espectadors.

A la platja petita, a tocar la bocana d'Empuriabrava, les dones feinejaven a la platja. Van fugir esporuguides en veure arribar a bord del vaixell Sant Isidre de Cadaqués, ambientat en l'època en què se situa la història, Jaume II el Just acompanyat del seu exèrcit. Una veu en off anava introduint parts de la història, a vegades en boca dels personatges. Davant els rumors d'un assalt, els cavallers del comte es preparaven a la platja. Però la batalla va arribar i des del vaixell els arquers llançaven una pluja de fletxes. "Hem de contraatacar, baixeu, covards", cridaven. Es defensaven com podien però a bord de tres embarcacions de rem van arribar a la platja els homes del rei Jaume, obligant a una batalla cos a cos primer, i entre la cavalleria i els assaltants més tard. Es va intentar aguantar el setge però les tropes es van haver de rendir. Jaume II desembarcava en un petit bot.

"A mi m'heu agafat presoner, però aguantarem una setmana, ens estem preparant a les muralles", relataven. La representació avançava que continuarà durant els dies del festival, en què estaran sotmesos a un setge i assalt per part de l'exèrcit reial. Les recreacions històriques són una de les parts de l'ampli programa més atractives per al públic en general que arriba per milers en cada edició. És la segona vegada que es porta a terme a la platja petita d'Empuriabrava. La recreació forma part del context històric escollit per aquesta edició, l'època de Ponç Hug IV. La setmana vinent hi haurà un torneig medieval, el Setge i Assalt a la muralla, la Batalla Campal, i l'Atac als soldats del Comte. Les recreacions es fan en diferents espais i es repeteixen dissabte i diumenge amb la participació de companyies professionals i castellonins coordinats per posar a escena la història.

El director artístic, Isaac Morera , ha explicat que hi han participat entre vuitanta i cent persones de diferents entitats i companyies professionals. Es cuida al detall i per això la pluja de fletxes, per exemple, va a càrrec d'experts en aquesta pràctica dels clubs d'Arc de Sant Celoni i els castellonins Arquers del Comtat. També hi participa l'Hípica Arnau de Castelló, les companyies DespertaFerro, Els Serfs de la Gleva, Cor Comtal, les Bugaderes, el Club de Rem d'Empuriabrava, Acerts Trempats i Alma Cobreix.