L'Ajuntament de Sant Climent Sescebes ha localitzat diverses monedes i bitllets fets de paper i cartró de la Guerra Civil. La troballa s'ha fet arran de la jubilació del secretari municipal, que els va alertar que en una caixa de l'arxiu del consistori hi havia diversos exemplars d'aquest paper-moneda creat per la Generalitat al 1936 i expedit per l'Ajuntament de Figueres del moment. L'alcaldessa, Olga Carbonell, diu que no tenien constància de la seva existència i que la seva voluntat és ara recopilar aquests i altres objectes per posar-los en valor. En aquest sentit, diu que alguns es podrien exposar emmarcats al mateix Ajuntament i la resta donar-se, per exemple, a l'Arxiu Comarcal com a font de documentació històrica.

"El 21 de setembre del 1936 la Generalitat va crear el Paper Moneda Nacional Català, garantit amb els estocs d'or i plata que tenia, que fou obligatori a tot el país català (...). La creació d'aquest paper-moneda es justifica dient que "per tal que en cap moment no pugui produir-se el conflicte que significaria la manca de numerari per a les transaccions comercials i de la vida ordinària (...) es fa necessària l'emissió de bitllets en curs legal" (...) El 9 d'octubre s'autoritzava els ajuntaments a organitzar autònomament la seva vida econòmica (...) La majoria dels ajuntaments usaren aquest privilegi i començaren a emetre paper moneda propi", explica el desaparegut cronista de Figueres, Josep Maria Bernils a l'article "La Moneda i els bancs de Figueres", publicat als Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos al 1993. A Figueres es van emetre 650.000 bitllets d'una pesseta, 1.494.000 vals de deu cèntims i 1.482.000 més de quinze cèntims, entre d'altres.

Algunes d'aquestes monedes-bitllet són les que ara ha localitzat l'Ajuntament de Sant Climent gairebé per casualitat, si bé el funcionari municipal sabia de la seva existència. "Ens ha sorprès la troballa i encara que ara no tinguin valor dinerari, en el seu moment el van tenir i són un document històric, assegura Carbonell. Per això, tenen la intenció de documentar-ho i mostrar-ho.