Els artefactes explosius que un veí de Llançà va trobar a la platja de l´Alguer ja són història. Els especialistes de l´Armada els van detonar després d'assegurar la zona i alertar els veïns que no s'acostessin al litoral.

En total, al voltant d´un quart de dotze del migdia d´ahir, van desactivar dos projectils que es trobaven a mitja milla de la costa. La tercera peça que s´havia trobat eren restes de material bèl·lic. Els dos projectils, que mesuraven poc més de 30 centímetres de llargada, es trobaven en mal estat de conservació i es va decidir fer la desactivació quan se´n va saber l´existència. Els projectils, dos obusos, estaven a mitja milla nàutica de la costa i a poca profunditat.

Per poder evitar qualsevol problema derivat de la seva detonació, es va confinar els veïns a casa i se´ls va fer abaixar persianes com a mesura de seguretat mentre se´n feia l´explosió. I, a més, la Policia Local i els Mossos d´Esquadra van acordonar la zona i restringir el pas de vehicles i vianants, així com també es va procedir al tall de la N-260 al seu pas per Llançà.

En les tasques de destrucció dels dos artefactes explosius hi van participar la Guàrdia Civil amb els especialistes dels GEAS (Grup Especial d´Activitats Subaquàtiques), l´Armada, la Policia Local i els Mossos d´Esquadra.

Durant el matí d´ahir van desembarcar a la zona membres de l´Armada i els GEAS que, com explicava l'alcalde de Llançà, Guillem Cusí, van col·locar a lloc els explosius i van assegurar la zona de la platja de l'Alguer perquè tot sortís com estava previst. Amb una sola detonació van poder destruir els projectils.

Cal recordar que la descoberta de les restes armamentístiques la va fer diumenge un veí de Llançà. L'home va alertar sobre el fet i la Guàrdia Civil va activar els seus efectius i hi van desplaçar, entre altres, els membres dels GEAS (Grup Especial d´Activitats Subquàtiques).

Quan s´hi van haver submergit, van descobrir que hi havia més explosius. Els agents van alertar l´Armada espanyola amb base a Cartagena per avaluar la situació i ahir es va decidir destruir les restes submergides a l´aigua de la platja de l´Alguer.

En aquesta platja els republicans, durant la Guerra Civil, quan ja fugien cap a França, varen llançar el seu armament a dins de l´aigua. Aquest fet va provocar que el 2009, en aquesta mateixa àrea del litoral de Llançà, s´haguessin de fer explosionar fins a 25 explosius i posteriorment se´n trobessin més.