Cap persona ni vehicle podia accedir ahir al massís del Montgrí i al cap de Creus pel risc extrem d'incendi forestal que s'ha instal·lat a la província arran del darrer episodi de calor que encara dura.

El perill ve donat principalment per la tramuntana que bufava ahir, la sequera acumulada, les temperatures elevades anormals per l'època i humitats baixes generalitzades. D'aquí que el departament d'Agricultura decretés acordar el Pla Alfa 3.

Però la prohibició no va ser l'única mesura, també es va considerar la necessitat de controlar fins a 39 municipis de l'Alt i el Baix Empordà per aquest alt risc d'incendi i suspendre totes les activitats que podien generar perill de foc. El risc d'incendi a Catalunya és molt alt sobretot cap a l'interior i el prelitoral de la meitat sud del país i a la zona de l'Empordà més afectada per la tramuntana, on pot arribar a ser extrem. Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat fins aquesta nit.

El cos d'Agents Rurals conjuntament amb el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) es van dedicar durant el dia d'ahir a tasques de vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantenia activat. Per exemple, l'helicòpter dels Agents Rurals es va ubicar a cala Tavallera i des d'allà anava fent vols de control pel cap de Creus. Aquesta zona també es va controlar des de les embarcacions pneumàtiques del cos.

La situació era tan extrema que al llarg de la tarda Protecció Civil va ampliar les restriccions pel risc extrem d'incendis forestals als parcs naturals dels Ports i la Serra del Montsant, a la província de Tarragona.

A darrera hora de la tarda es va declarar un incendi a Boadella i les Escaules, al costat de la GI-504, que va mobilitzar 20 mitjans dels Bombers i va afectar 1,6 hectàrees.

Les temperatures

La restricció d'accesos es va produir l'endemà d'haver-se registrat una nit tropical a tota Catalunya en la que pràcticament no es va baixar dels 20 graus de temperatura mínima en les zones del litoral i prelitoral. El Servei Meteorològic de Catalunya va destacar com 43 de les 135 estacions amb menys de 10 anys instal·lades a tota la regió van superar ahir la màxima absoluta de setembre. Entre aquestes, la de Cabanes (38,1 ºC) -fins ahir la màxima d'un setembre era de 35,4 ºC-, Espolla (36,2 ºC) -fins ahir era 35,5 ºC- Roses (35,5 ºC) -fins ahir era de 35 ºC-, Castelló d'Empúries (35,2 ºC) -fins ahir era de 33,3 ºC.

Al parc del Migdia de Girona es van registrar 37 ºC, la segona màxima més alta des de 1911 -quan es va arribar a 37,2 ºC. A Salt es van registrar 36,5 ºC, superant així el rècord de 2006 (36,4 ºC). El meteoròleg Gerard Taulé indica que el més estrany d'aquesta calorada «és que hem tingut el cel gairebé tapat tot el dia de núvols alts», la qual cosa ha agumentat la sensació de xafogor i, en absència de vent, feia l'aire irrespirable.

L'observatori de Meteobanyoles també ha detectat la segona temperatura més alta des de 1983 per un mes de setembre en arribar a 36,2 ºC, quan es va arribar a 36,4 ºC. Des de 1983 no s'havia tornat a superar mai el llindar dels 36 ºC al setembre, senyalen Enric i Gabriel Estragués.