06 de setembre de 2016
06.09.2016

Troben diversos artefactes explosius de la Guerra Civil en una platja de Llançà

Un veí va localitzar una bomba arran de costa i la Guàrdia Civil, en submergir-se, va descobrir-ne moltes més al fons marí

06.09.2016 | 08:59
La platja de l´Alguer, on aquest diumenge van trobar els artefactes explosius, i la zona senyalitzada

Un veí de Llançà va descobrir diumenge un artefacte de la Guerra Civil en una platja de Llançà. L'home va alertar les autoritats locals sobre el fet i la Guàrdia Civil va activar els seus efectius i hi van desplaçar, entre altres, els membres dels GEAS (Grup Especial d'Activitats Aquàtiques). Quan s'hi van haver submergit, van descobrir que hi havia molts més explosius dels que es pensaven inicialment.

Està previst que en les pròximes hores també arribin els especialistes en desactivació d'explosius de l'Armada espanyola amb base a Cartagena per avaluar la situació i després, amb la Guàrdia Civil, es decidirà si s'han de fer explotar a mar o com es gestionarà la seva extracció de l'aigua de la platja de l'Alguer.

De moment, Capitania Marítima de Palamós té prohibida la navegació a la zona en un radi de 0,3 milles nàutiques, és a dir, un mig quilòmetre de distància de la costa. En paral·lel, la platja va quedar senyalitzada amb balises diumenge per part de la Policia Local i, des de llavors, una patrulla de la Guàrdia Civil vigila la zona per evitar que s'hi acosti ningú.

L'alcalde de Llançà, Guillem Cusí, explicava ahir que no és estranya la troballa d'artefactes en aquesta platja de Llançà, l'anomenada platja de l'Alguer. El motiu, segons recorda, és que en aquest punt de la Costa Brava nord els republicans durant la Guerra Civil, quan ja fugien cap a França, varen llançar el seu armament a dins de l'aigua. Aquest fet ha provocat que en diverses ocasions, ressalta Cusí, s'hagin trobat artefactes d'aquella època, sobretot quan hi ha temporal marítim. I que en més d'una ocasió els especialistes de la Guàrdia Civil les han hagut d'extreure.

Aquesta platja és molt petita, només hi caben una quinzena de persones i es troba entre la platja gran i la de Gifreu, en sentit Colera. A tocar hi té el camí de ronda.

Alguna vegada les bombes que s'han trobat, recorda del batlle, no s'han hagut de fer explotar dins del mar sinó que se les han endut a una àrea de mines de Llançà.

De moment es desconeix exactament quin tipus d'artefactes explosius de la Guerra Civil són els que van localitzar els submarinistes dels GEAS. Per això s'està pendent de l'arribada de l'Armada.

Diverses troballes
L'any 2009 en aquesta mateixa àrea del litoral de Llançà els Tedax dels Mossos i els GEAS van fer explosionar fins a 25 explosius de la Guerra Civil. En aquest cas, com ha passat ara, un submarinista va trobar un obús submergit i després d'una inspecció se'n van trobar molts més, a més de diverses peces soltes.

I és que les aigües de l'Empordà són font de troballes armamentístiques. Fa poc menys d'una setmana, la Guàrdia Civil i l'Armada també van haver de pujar cap a la zona. En concret, es van desplaçar el dimarts fins al Port de la Selva, on van aconseguir detornar -després de tres intents- una mina d'uns 300 quilograms d'un model utilitzat durant la Segona Guerra Mundial que s'anomena Orinque. L'artefacte va ser localitzat per un ciutadà que feia immersió a la zona i es trobava a uns 300 metres de la costa, entre la cala Cativa i la Tamariua.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema