Castelló d'Empúries es va omplir ahir durant tot el dia -i malgrat la intensa calor- de visitants vinguts d'arreu per a recórrer un municipi que un cop l'any i des de ja en fa 26 retorna al seu passat medieval. Per això, des de primera hora del matí el tradicional mercat medieval amb una setantena de parades que van oferir als turistes productes de tot tipus. Tot plegat finançat amb la moneda comtal. Tampoc hi van faltar els espectaculars espectacles de tornejos d'herois o l'assalt a la muralla per part del Rei d'Aragó Jaume II. Els actes continuaran avui fins a les deu de la nit.

La jornada d'ahir es va iniciar amb una visita guiada pels escuts i símbols de la vila i, paral·lelament, amb una conferència sobre "Ramon Llull, escriptor vernacle, i el saber cientificotècnic dels seus dies", de la mà de la doctora, Lola Badia. I és que enguany el festival gira entorn de la figura del cèlebre filòsof i poeta místic. Al llarg de tot el dia s'hi van celebrar tallers amb plantes utilitzades per a la bruixeria durant l'edat mitjana, titelles, batalles campals, exhibicions de falconeria, noves conferències, llançament de catapultes i duels d'espases, música i concerts. Un dels espectacles més esperats va ser la Taverna di Enrico, on conviuen en concòrdia àrabs, jueus i cristianns, rodamons, pelegrins i fugitius a qui el taverner, Enrico, ofereix menjar i dormir a canvi d'una actuació per a complaure la clienela. Una altra de les estrelles de la vetllada era la recreació d'un assalt a la vila comptal amb un Jaume II fent setge a la muralla defensada pel comte d'Empúries, Ponç Hug IV amb la presència de les torres de setge, les catapults, els combats i el llançament de fletxes.

La celebració es va allargar fins ben entrada la matinada amb una timbalada per les tavernes i concerts a diversos espais del municipi i es van cloure amb una musicada de "Cavallers Dj's".

Els actes continuaran avui de nou des de primera hora amb el mercat medieval, que obrirà portes a les nou del matí. Amb motiu de la Diada es farà una dansa de nyacrec i ball de confits així com una ballada de gegants i grallers. I de nou es repetiran les visites guiades, els tallers de danses medievals , de "cardar i filar la llana" o una batalla campal entre els soldat del rei Jaume II i comte d'Empúries. Al migdia s'hi podrà veure una nova exhibició de falconeria i un altre assalt a la muralla així com el nomenament d'hereu i el casament de l'Infant Ponç Hug d'Empúries acompanyat de la cort comtal a la basílica. A la tarda, hi haurà més tallers per a tots els públics, un joc de l'oca vivent, una actuació dels serfs de la gleva endinsant-se en els soterranis del Palau Comtal o una actuació de Strella Do Dia, en un treball pioner de recreació històrica musical. A les sis, també s'espera un atac de mercenaris contra els soldats del comte i, a les set, un espectacle de tallada de troncs i llançament de destrals. La clausura del festival arribarà a dos quarts de deu amb un espectacle de cloenda a càrrec de les entitats locals i les companyies actuants.