13 de setembre de 2016
13.09.2016

El PP retira la subvenció de la casa de Dalí i culpa les retallades d'Europa

Millo havia promès 500.000 euros en campanya electoral i el Govern espanyol ja ha comunicat a Figueres que aquest any no hi ha partida

13.09.2016 | 00:00
La façana de la casa natal de Salvador Dalí a Figueres.

L'Ajuntament de Figueres ha denunciat la retirada de la subvenció estatal de 500.000 euros a la casa natal de Salvador Dalí. Alts càrrecs del Ministeri de Cultura així ho han comunicat per telèfon a l'equip ?consistorial. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, lamenta profundament que el Govern espanyol no inclogui finalment la partida als ?pressupostos executables d'aquest any, malgrat que dirigents del PP com Enric Millo s'hi havien compromès.
Per la seva part, la dirigent popular a Girona Concepció Veray ho ha justificat per la necessitat d'adaptar-se als objectius de dèficit imposats per la Comissió Europea, i ha garantit que la inversió quedarà recollida als comptes de l'any que ve. Felip ha desconfiat d'aquestes paraules i ha anunciat que l'Ajuntament assumirà l'import amb fons propis.
El diputat del PPC al Parlament Enric Millo va anunciar durant la campanya electoral del 27-S que l'Estat espanyol inclouria una ?partida de 500.000 euros als pressupostos del 2016 per rehabilitar la casa natal de Salvador Dalí, situada al ?carrer Narcís Monturiol de Figueres.
L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, es va reunir dos mesos després amb responsables del Ministeri de Cultura a Madrid per comprovar l'estat de la inversió. Per complir amb els requisits oficials, el ple municipal figuerenc va aprovar al març la sol·licitud de la subvenció pública corresponent. «Vam pensar que, d'una vegada per totes, la inversió de l'Estat seria ferma», ha explicat Felip.
La sorpresa ha arribat a l'agost, quan la subdirectora general de Cooperació Cultural amb les Comunitats Autonòmes -organisme dependent del Ministeri de Cultura- vaa comunicat telefònicament a l'equip consistorial la caiguda de la partida per a la casa natal de Dalí dels comptes estatals per al 2016. El Govern espanyol al·lega «retallades pressupostàries» per la necessitat d'ajustar-se als objectius imposats per Brussel·les, segons ha detallat l'alcaldessa.
La dirigent del PP a Girona Concepió Veray ha explicat que la subvenció ha caigut perquè s'han hagut d'excloure totes aquelles partides que no s'havien licitat ni executat el juliol del 2016 malgrat estar incloses als pressupostos d'enguany. «Tot queda suspès per complir amb els objectius (de dèficit) de la Comissió Europea», ha assenyalat la que va ser cap de llista popular a la demarcació a les eleccions del 20-D.

També culpen el PSOE
A més a més, ha recordat que a Madrid hi ha un govern en funcions des del desembre passat, un fet que ha comportat que «moltes partides que haurien pogut començar a executar-se s'hagin vist aturades pel bloqueig del PSOE de no permetre que el partit guanyador pugui formar govern».
Sobre aquesta qüestió, Veray ha lamentat les declaracions de l'alcaldessa de Figueres i li ha demanat «més humilitat» i estar «a l'alçada» ja que considera que hauria d'exigir responsabilitats al seu soci de govern, el PSC, perquè es desencalli la situació en l'àmbit estatal. «Al final, hi ha conseqüències com aquesta de Figueres», ha afegit.
Finalment, Veray ha assegurat que el PP es comprometrà a incloure de nou la subvenció de 500.000 euros als pressupostos del 2017, en cas que arribi a governar, perquè «el compromís amb aquest projecte és el mateix de fa un any», conclou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema