L'alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavier Camps, diu que l'augment continuat dels nitrats a l'aigua els obliga des de fa anys a abastir-se a través de dos pous, un dels quals es va fer al 2000 després que es decretés que amb prop de 70 mg/l de concentració no era potable.

El nou pou es va fer a dos quilòmetres del municipi amb la qual cosa la distribució suposa, diu, un cost energètic «terrible» però al què es veuen abocats a fer perquè els nivells del principal es troben ja a 81 mg/l, segons les darreres analítiques tal i com va publicar aquest diari diumenge. Per això, explica, «el que fa l'empresa d'aigua és barrejar les dues de tal manera que ens acabem situant entre els 20-25 mg/l, quan el límit actual segons la legislació vigent és de 50 mg/l».

Malgrat això, recorda que hi ha països com els Estats Unitat on el límit per a permetre l'ús de boca se situa als 10 mg/l.

«El que nosaltres critiquem és que els nivells no paren de crèixer i la Generalitat, tot i saber que és un problema de país, no està fent res», insisteix. Per això, demanen que ho tingui en compte a l'hora de tramitar el projecte de la granja de porcs que té sobre la taula. «Nosaltres ja hem fet tot el que havíem de fer i ara anirà a Urbanisme», insisteix tot remarcant que «som zona vulnerable des de fa 15 anys i, a més, som zona vulnerada».

Amb tot, recorda que el 2000 estaven a 70 mg/litre, el 2013 es mantenien a 72 mg/litre i que ara ja superen els 80. Una situació, diu, «absolutament alarmant».