La família del jove Lluc Valverde, de 20 anys, denuncia que la Justícia francesa ha condemnat el seu fill a un any de presó i una multa d'11.000 euros perquè l'acusen de violència contra l'autoritat i rebel·lió durant l'ocupació de la plaça de la República de París del passat mes d'abril, en un moviment conegut com a «Nuit Debout». La mare del noi, veí d'Espolla i estudiant d'estudis teatrals al país gal des de fa dos anys, Anna Ros, ha explicat que el seu fill va ser brutalment apallissat durant l'actuació policial quan «estava fent fotos a la zona» i posteriorment, de nou, a la comissaria. Mostra de la brutalitat i a través d'una pàgina de Facebook de suport que companys seus han creat, ensenyen imatges de l'estat en què va quedar després de la detenció. El judici pels fet es va celebrar el passat juliol i la condemna va ser més greu de la reclamada pel fiscal. Ara l'han recorregut i esperen un nou judici que «aclareixi la veritat».

Els fets es remunten, expliquen, al passat 15 d'abril, quan durant una de les manifestacions contra la reforma de la llei laboral a la plaça francesa, en Lluc estava fent fotografies a la zona. Segons relata ell mateix, aleshores va ser assenyalat amb un làser i un grup de policies el van encerclar i el van començar a apallissar en reiterades ocasions. Els maltractaments, afirmen, van continuar a comissaria.

Maltractaments i lesions

De fet, expliquen, un dia després el van portar a l'hospital, on li van receptar calmants cada sis hores, però només n'hi haurien subministrat dos en tot el temps que va estar reclòs. La seva mare explica que quan el van deixar en llibertat, seixanta hores després, el col·lectiu Defensa Col·lectiva -que han defensat i assessorat altres casos vinculats a aquests fets- van «aconseguir ajornar el judici», que finalment es va celebrar el passat 5 de juliol. En Lluc estava acusat de llençar projectils contra la policia, actuar violentament amb cops de puny i cops de peu durant la seva detenció i ser còmplice d'un individu que va llençar una llamborda i va ferir una noia que era a la zona dels enfrontaments.

Segons Ros, que també va ser-hi present, la vista va estar «plena de contradiccions» tant per part dels agents com per la de la noia suposadament agredida pel seu fill, que no el va identificar com a còmplice dels fets. Per tot plegat, expliquen, el fiscal demanava vuit mesos de presó però el jutge que va emetre sentència al cap de tres dies va considerar-lo culpable de tots els fets i li va imposar una pena de 12 mesos així com la multa d'11.000 euros. «En Lluc no entraria a presó perquè no té antecedents i mai ha tingut cap problema amb la justícia però només que passés qualsevol cosa podria rebre de nou», assegura la seva mare. Ara, han recorregut la sentència a la Cort d'Apel·lació francesa i estan a l'espera de data per a un nou judici on desitgen que s'aclareixi tot.

«El meu fill és innocent i així es va declarar durant tot el judici», insisteix Ros. En aquest sentit, considera que el seu cas és «una farsa» i un «judici polític». «Crec que d'alguna manera en l'estat d'excepció en què es troba França, és com si hagin volgut donar un càstig exemplar i ell és estranger», explica.

Amb tot, diu que s'han posat en contacte amb parlamentaris i que volen fer la màxima difusió del cas per aconseguir que qui el revisi «canviï d'idea». De moment, en Lluc es troba a Mont-real, on té una beca d'estudis, mentre espera la resolució judicial.