La Generalitat de Catalunya ha abonat 755.283 euros de la subvenció ajornada del Pla de Barris del Centre Històric, el que suposa el 81,25% del 929.579 euros totals de l'ajut pel projecte. Amb aquesta aportació i la partida pressupostària de 300.000 euros prevista al pressupost d'aquest any, l'Ajuntament de Figueres reactivarà l'actuació començant pel carrer Barceloneta i, posteriorment, pels carrers Ample, Jonquera, Peralada i plaça de l'Escorxador. Precisament, al ple del passat mes d'agost, el Govern va aprovar enmig de critiques de part de l'oposició la modificació del pla financer incloent-hi aportacions de C's.

Segons el Govern municipal, la Generalitat va pagar a l'agost l'import corresponent a la vuitena justificació d'obres del maig de 2012 per valor de 518.467 euros i aquest setembre ha completat el pagament de 236.816 euros més. D'aquesta manera, s'ha assolit poc més de 80% del valor total de la subvenció atorgada i amb això Figueres preveu reactivar aquest mateix any la intervenció, que ja té completades les obres a la plaça de les Patates i els carrers Muralla i Canigó. L'objectiu del Govern, tal com ja ha manifestat en diverses ocasions, és iniciar la rehabilitació del carrer Barceloneta i continuar-ho fent durant els propers tres anys a la resta de l'àmbit. Una actuació que, asseguren, implicarà una inversió de sis milions d'euros per completar un projecte que va quedar aturat fa quatre anys.

La voluntat de l'equip de Govern és incloure en tot el projecte també ajuts per a la rehabilitació de façanes, cobertes i eficiència energètica dels edificis de la zona, així com programes de foment i renovació d'establiments comercials i accions socials dirigides a infants i joves en risc d'exclusió social, famílies, dones, promoció de l'esport i la participació ciutadana. Unes actuacions que, asseguren, compten amb subvenció del 50% per part de la Generalitat.

En definitiva, i tal com va assegurar l'alcaldessa Marta Felip a aquest diari fa uns mesos, l'objectiu final és convertir la zona en una mena de «barri vell» a l'estil gironí, on no només els carrers estiguin rehabilitats sinó que la gent vulgui viure-hi i hi hagi més establiments comercials. En un primer moment, es va dir que el primer lloc on s'intervindria seria el carrer de la Jonquera -on en aquests moments ja s'estan rehabilitant molts espais comercials- però, finalment, s'ha optat per començar pel carrer Barceloneta.

Aturat per la crisi

El pla el va aprovar el 2008 i tenia un pressupost de 9,8 milions, finançats a mitges amb la Generalitat. Amb la crisi, l'execució va quedar parada, com també van quedar-ho les aportacions del Govern català i, a dia d'avui, només se n'ha executat prop de 38%.

Per no perdre la resta i reconduir el finançament al que resta pendent, a l'agost es va tramitar la modificació del pla financer amb el suport de C's i Compromís ?d'Esquerres, mentre que ERC, el PP i la CUP van demanar que es quedés sobre la taula per consensuar-ho.