El director del Parc Natural dels Aiguamolls, Sergi Romero, es va presentar ahir al matí amb Agents Rurals a les obres que la Diputació estava iniciant per fer una rotonda a la carretera que uneix Castelló i Empuriabrava. Els agents van aixecar acta i es va parar l'actuació, d'acord amb els operaris. El punt de conflicte rau en el fet que Romero argumenta que la zona d'actuació no està dins del Parc però sí que està inclosa en el seu Pla Especial com a zona de connectivitat i que, per tant, les obres requerien d'un «informe preceptiu» d'impacte ambiental. La Diputació, en canvi, considerava que, en no afectar-se el parc sinó «la xarxa viària», es podia tramitar sense comptar amb els Aiguamolls.

Per això, s'ha encarregat un informe jurídic que està previst que es resolgui avui mateix per veure qui té raó. En qualsevol cas, el diputat de Xarxa Viària, Carles Àlvarez, diu que sigui quina sigui la conclusió hi haurà voluntat d'entesa i insisteix que l'actuació es feia per resoldre l'elevat volum de trànsit que hi ha a la carretera.

«La rotonda feia temps que estava prevista. S'ha de pensar que aquesta zona té una circulació mitjana de 5.000 vehicles diaris tot i que a l'estiu augmenta. Hi ha hagut accidents i els municipis ens ho demanaven», insisteix Àlvarez. En aquest sentit, es preveia la construcció d'una rotonda a la cruïlla entre les vies GIV 8562 i la GIV 8562R.

Segons el diputat, l'actuació «pràcticament no agafa més enllà del que és la carretera» però el propietari del parc de papallones Butterfly Park que hi ha a la zona diu que li expropien un 30% de l'aparcament que hi té per a les persones que el visiten. «És una barbaritat fer una rotonda de 40 metres de diàmetre en una carretera secundària que és equivalent a la que hi ha a l'entrada d'Empuriabrava», insisteix.

El parc Butterfly, afectat

En el seu moment, ja hi va presentar al·legacions i ahir amb la pressió del Parc, afirma, es van aconseguir parar els primers treballs. I és que el director del Parc considera que es tracta d'una zona sensible i que està protegida. «L'informe preceptiu no s'ha fet i per això hem tingut el problema. La zona està dibuixada al Pla Especial com a zona de connectivitat. De fet, els Aiguamolls estan separats en dos grans polígons i aquesta és l'única part que els connecta tots dos», explica. I aquest és precisament el punt de conflicte:segons Romero, la Diputació considera que la rotonda està fora del Parc «i és així, però la zona està dins del del Pla Especial».

Per la seva banda, des de la Diputació expliquen que en el seu moment els serveis jurídics van considerar que no era preceptiu demanar l'informe al Parc. «Per això, vam fer la tramitació i vam fer l'adjudicació de l'obra sense fer aquest pas», insisteix Àlvarez.

Malgrat això, remarca, es va acordar parar els treballs a l'espera d'un nou informe que ha d'aclarir la divergència de criteris. «Si no s'ha fet correctament, ho farem com ens marquin. La nostra voluntat és d'entesa, en cap cas volem enfrontaments», afegeix.