Aquest estiu s'han complert dos anys que la presó del centre de Figueres va quedar alliberada dels usos penitenciaris amb el trasllat i obertura al nou equipament del Puig de les Basses. En aquell moment es va obrir la possibilitat que la ciutat és quedés l'edifici -de moment, en forma de cessió- i hi pogués ubicar, com sempre s'havia defensat, l'escola Carme Guasch. Malgrat les intencions, l'espai encara no té a hores d'ara els usos definits però des de fa un any s'ha convertit en seu estable de l'associació de veïns del barri, que hi organitza activitats de manera regular i que reclamen des de fa temps que part dels jardins laterals -ara abandonats i amb arbres morts- s'obrin a la ciutat. Mentrestant, i paradoxalment, l'equipament que havia acollit presos ara és l'escenari de sopars populars, ballades de sardanes, festes de l'escuma, concursos de cuina o el caga tió de Nadal.

Els primers a posar-hi l'ull van ser productors de cinema i de sèries. L'estrena la va fer l'any passat una pel·lícula dirigida per Sergi Güibas, però també s'hi va rodar un capítol del programa Hermano Mayor i a principis d'aquest any es va utilitzar com a plató de la sèrie de TV3 Nit i dia.

Malgrat aquestes incursions puntuals, l'equipament ha esdevingut pràcticament de forma exclusiva la seu dels veïns del barri, que comparteixen només part de les instal·lacions amb els Almogàvers Empordà. De fet, Figueres només té les claus de la primera part de l'edifici, la zona d'oficines. I és allà on s'organitzen les reunions, hi tenen el magatzem o una sala que anomenen polivalent.

El pati de l'entrada és en realitat el centre d'operacions, on tant es pot muntar un escenari com taules per a un sopar popular o bé una festa de l'escuma. Els veïns fa un any que donen vida a l'antiga presó, que manté les cel·les tancades i espera decidir què vol ser de gran. A principis d'aquest any, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va garantir que no es vendrien l'edifici -propietat de Patrimoni- i que s'estava treballant en la redacció d'un conveni que havia de garantir que s'hi faria el centre educatiu, l'únic de la ciutat que continua en barracons. De moment, però, l'Ajuntament diu que no hi ha notícies respecte a aquest tema. Mantenen, en canvi, la intenció d'anar obrint espais a la ciutat i diuen que treballaran en la demanda de l'associació: obrir la primera tanca per convertir els antics jardins en un espai verd per al barri.

Obrir els llums i el jardí

El president de l'entitat, Josep Ruiz, lamenta que molts dels arbres i plantes que hi havia hagin anat morint perquè ningú els rega i que s'hi aboqui brutícia com si aquest espai estigués en terra de ningú. Diu que si s'obrís es podria tornar a tenir cuidat i que s'hi podrien instal·lar bancs per a la gent gran. D'altra banda, també reclama que es tornin a posar en funcionament els focus que durant molts anys van il·luminar l'entorn de l'equipament. "Els veïns es queixen que de nit aquesta zona està molt fosca i amb raó", insisteix.