El catamarà d'en Pepe ja ha navegat a Roses. Aquest dimarts s'ha fet l'avarada oficial. La badia d'aquest municipi de l'Alt Empordà ha estat l'escenari del seu primer trajecte, tres anys després que comencés aquest projecte. Les sensacions, després de fer un viatge d'una hora aproximadament, han estat molt bones. "Només hi ha hagut un petit problema amb el timó però en termes generals ha anat molt bé, millor del que jo m'esperava", ha reconegut poc després en Pepe.

L'expectació per veure com la nau entrava a l'aigua era màxima. Una quinzena de persones, entre l'alcalde i veïns del poble de la Garrotxa que l'han volgut acompanyar en aquest gran dia, no s'han volgut perdre aquest moment. Ara el catamarà restarà uns dies amarrat a un canal de Roses des d'on es faran totes les proves i retocs abans d'emprendre el gran viatge amb destí a San Blas de Panamà a mitjans d'octubre.

"Ara que ja tocat el mar, que era el que semblava impossible, ara el projecte segur que tira endavant", ha explicat un Pepe Soto eufòric després de tornar del primer trajecte per Roses amb el catamarà que ell sol ha construït amb les seves mans al pati de casa seva, a Castellfollit de la Roca (Garrotxa).

Fa una setmana, una grua va transportar el catamarà, que pesa unes quatre tones, i la va deixar a tocar dels canals de Santa Margarita de Roses, a les instal·lacions de l'empresa Nautic Center. Aquest dimarts, una grua de grans dimensions s'ha encarregat de transportar-la i posar-la a l'aigua, un moment molt esperat on no hi ha faltat l'ampolla de cava per celebrar la inauguració oficial.

Cap a dos quarts de dotze, en Pepe acompanyat de dos ajudants ha dirigit el catamarà pel canal i han navegat per la badia de Roses. La idea inicial no era anar tan lluny però han detectat uns problemes amb el timó que els ha portat a anar a mar a fons per intentar corregir-ho. Malgrat tot, les sensacions han estat "boníssimes", segons paraules d'en Pepe, que ha s'imaginava que aniria molt pitjor. "Hi ha hagut un petit problema amb el timó, que caldrà reforçar, però en termes generals ha anat molt i molt bé", ha detallat.

Ara el catamarà es quedarà a l'aigua, a les instal·lacions de la mateixa empresa, des d'on es faran les proves i retocs necessaris. Algun dia també s'hi quedarà a dormir per començar-se a habituar a l'espai reduït i poder seguir amb el calendari fixat.

La sortida en direcció a les Illes Balears la preveu poder fer durant la segona setmana d'octubre. Viatjarà sol, perquè és la manera com ell vol emprendre aquesta aventura. Seguidament, dirigir-se cap a l'Estret i esperar bon temps per poder arribar fins a Canàries. Per anar bé, allà hi hauria d'arribar la primera setmana de novembre per després poder salpar cap a Martinica la segona quinzena.

Un somni que va començar el 2013

En Pepe Soto, malalt de càncer, va començar aquest somni la primavera del 2013, quan va començar a construir el seu propi catamarà des del pati de casa a Castellfollit de la Roca, una fita que tenia en ment des de feia temps. Un any abans, li havien fet una operació molt forta i al cap d'uns mesos li van dir diagnosticar una recaiguda de la malaltia. Malgrat tot, va decidir centrar-se en el projecte, conscient que la seva també era una lluita contra el temps.

La seva història va sortir a la llum amb el programa 'El Foraster' de TV3. Aquell mateix dia, amb el suport de l'Ajuntament, es posava en marxa una campanya de micromecenatge per aconseguir diners pel projecte. En 44 dies, va aconseguir més de 12.000 euros gràcies al suport de 750 padrins de diferents punts de l'Estat. Sense ells, hauria estat impossible comprar el material que li feia falta i equipar l'embarcació.

En Pepe admet que ha viscut moltes incerteses durant tot aquest temps però ara que el 'Castellfollit' ja és a l'aigua -l'ha batejat amb el nom del poble que l'ha acollit des de fa anys- ja respira tranquil perquè el projecte "no té aturador", com algun dels assistents admetien amb orgull aquest dimarts.

L'objectiu final d'aquesta aventura és creuar l'Atlàntic tot sol fins a Martinica. Fa uns anys ho va intentar amb una embarcació més petita però es va quedar a unes 100 milles de Canàries per culpa d'un accident. Al final ho va aconseguir amb l'ajuda d'uns italians que van accedir a portar-lo amb el seu vaixell fins al Carib. És per això que ara ho vol fer sol. Un cop a Martinica, la idea és resseguir les illes del Carib i viatjar fins a San Blas (Panamà) des d'on emprendrà el viatge de tornada. Després, cedirà l'embarcació a Castellfollit de la Roca perquè els veïns que ho vulguin coneguin el món mariner i la navegació.

La seva passió pel mar li ve de ben petit, tot i que ningú de la seva família hi ha hagut tradició marinera. Nascut a Santa Coloma de Gramenet, és cuiner de formació però va estar durant uns anys treballant amb empreses dedicades a la construcció de naus, que és d'on ha adquirit els coneixements tècnics.