La primera edició del projecte sèpia que s'ha fet a l'Escala ha estat un èxit rotund. S'han comptabilitzat prop d'un milió d'ous de sèpia i calamar a les sepieres instal·lades en una superfície d'uns 1.000 metres de fondeig fetes de branques de llentiscle, pi i galzeran. A cada extrem del fondeig, s'hi van instal·lar unes incubadores on es van dipositar els ous que recuperaven els pescadors, enganxats a les xarxes i que fins ara es tiraven al mar. Tant pescadors com investigadors han quedat molt sorpresos per la gran quantitat d'ous recuperats a les xarxes -un miler per barca al dia-, fet que va obligar a dir-los que deixessin de recuperar-los perquè les dues incubadores que havien previst ja estaven al màxim de la capacitat. En total, s'han incubat 11.400 ous de sèpia i 118.500 de calamar amb una supervivència d'entre el 83% i el 95% dels exemplars incubats. De cara a l'any vinent, volen instal·lar vint incubadores per poder donar resposta al volum de recol·lecció. "Estem molt satisfets perquè el mètode és molt senzill però molt efectiu", ha assenyalat un dels responsables.

El programa Projecte Sèpia, que s'impulsa des de l'Escala amb la participació del món científic i pesquer i el suport del consistori i altres empreses del sector privat, ha tingut uns resultats espectaculars en aquesta primera edició. Ho demostren les xifres globals: s'han comptabilitzat 102.930 ous de sèpia i 868.500 de calamar a les sepieres que es van fer amb branques de tres espècies diferents (llentiscle, pi i galzeran) i instal·lades en un fondeig de mil metres de cap.

Les sepieres es van submergir a uns 8 metres de fondària des del 30 de març fins al 13 de setembre i es van fer inspeccions periòdiques a través d'immersions cada quinze dies que han permès determinar que el llentiscle és la branca preferida de les dues espècies de cefalòpodes. El període de màxima reproducció va ser entre el juny i el juliol.

A cada extrem del fondeig, a més, s’hi van instal·lar unes incubadores per dipositar-hi els ous que es recuperaven de les barques de pesca a través de l’acord signat amb la confraria de Pescadors de l’Escala. Així, els pescadors han recollit els ous amarrats a les seves xarxes, que fins ara es llençaven al mar creient erròniament que podrien sobreviure, i els han portat a port. I, des d’allà, l’equip del projecte els ha comptabilitzat i els ha posat en incubadores a mar obert.

La recol·lecció dels ous, un esforç merescut

Un dels aspectes que més ha sorprès tant als pescadors com als científics ha estat la gran quantitat d'ous que quedaven enganxats a les xarxes. "Sabíem que n'hi havia molts però no esperàvem que fossin tants", ha admès Boris Weitzmann, biòleg participant al projecte. Així, cada barca recollia un miler d'ous de sèpia i calamar, és a dir, que a l'Escala diàriament en recuperaven 5.000 per dia perquè es comptava amb un total de 5 barques participants. Aquesta xifra va fer que la prova pilot quedés "desbordada" perquè només es comptava amb dues incubadores, de forma que es va haver de demanar que en deixessin de portar.

Per al pescador, li suposa una hora més de feina però el sector ha entès que val la pena destinar-hi aquest temps. "Són relliscosos i cal manejar-los amb molt de compte; al començament els pescadors no ho tenien clar però ara han entès que els ous seran nous exemplars per pescar i ja ho veuen com una llavor que l'estan sembrant per l'any vinent", ha explicat Isaac Moya, tècnic de pesca del projecte.

Una gran efectivitat de les sepieres i incubadores

En total s'han incubat 11.400 ous de sèpia i 118.500 ous de calamar i les sèpies que han nascut dins de les incubadores. Els exemplars han pogut sortir de la cavitat i s’han amagat a la sorra amb tota normalitat. Es calcula que entre un 85 i un 95% dels exemplars incubats han sobreviscut, un fet que demostra, segons Weitzmann que tant les sepieres com les incubadores "funcionen i molt bé".

Un cop vistos aquests bons resultats, de cara a la temporada que ve preveuen ampliar el nombre d'incubadores i passar de les dues qui hi havia -una per les sèpies i una altra per calamars- a un total de 20 -a raó de 10 per espècie-. D'aquesta manera, esperen poder donar resposta a la gran quantitat d'ous recuperats a través de les xarxes dels pescadors.

Un projecte amb molts actors implicats

El projecte neix de la voluntat de millorar les condicions de reproducció dels cefalòpodes i repoblar les aigües de la Costa Brava. Ens els últims anys, s'ha registrat una important davallada dels exemplars de sèpia, repercutint negativament a nivell econòmic però també ambiental. El projecte vol revertir aquesta situació, tal com s'ha explicat en la presentació d'aquest dijous.

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha qualificat el projecte d'"il·lusionant" i ha reconegut el lideratge de l'equip per haber sabut implicar al sector pesquer i a altres empreses del municipi que han entès la rellevància d'aquesta iniciativa. Els col·laboradors del programa són: la Confraria de Pescadors de l'Escala, l'Hostal Spa Empúries, Orca Diving, el Club Nàutic de l’Escala, Quercus sapiens, Rycsa de Tònic, l’Ajuntament de l’Escala, Tònic i Txell Arbusé i l’ICM-CSIC, entre d’altres.

Durant l'any 2016 s'han fet també experiències similars a l'Estartit i a Roses si bé les dades de balanç presentades avui inclouen només les corresponents a l'Escala.